Åpen for alle - alltid

Svart boks er funnet etter flystyrt i Svartehavet

Blomster er lagt ned ved Svartehavet i Sotsji til minne om de over 90 menneskene som mistet livet da et militærfly styrtet i havet første juledag. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix
Blomster er lagt ned ved Svartehavet i Sotsji til minne om de over 90 menneskene som mistet livet da et militærfly styrtet i havet første juledag. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En såkalt svart boks med flygedata er funnet etter at et russisk militærfly med 92 personer om bord styrtet i Svartehavet første juledag, melder et russisk nyhetsbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyets svarte bokser:

* «De svarte boksene» på et fly er egentlig to oransje bokser, ferdskriveren og taleregistratoren.

* Ferdskriveren registrerer data om flyets bevegelser, blant annet høyde, kurs og fart.

* Taleregistratoren registrerer talen i cockpit.

* Begge boksene befinner seg bakerst i flyet, fordi denne delen ansees minst utsatt ved ulykker.

* Boksene er laget av rustfritt stål og har et varmeisolerende belegg på innsiden.

* Skal tåle å treffe bakken i stor fart. Tåler å bli liggende på inntil 6.000 meters havdyp i én måned. Skal også kunne tåle en brann som raser i en halv time.

* Havner boksen under vann, aktiveres en ultralydsender som sender ett signal i sekundet i minst én måned framover.

Boksen ble funnet i sjøen tidlig tirsdag morgen om lag 1,6 kilometer fra land. Den lå på 17 meters dyp, opplyser departementet til russiske nyhetsbyråer.

– Flydataopptakeren er blitt berget fra vannet og vil snart være på vei fra Sotsji til Moskva, der den skal undersøkes av eksperter fra forsvarsdepartementet, sier en kilde til nyhetsbyrået Tass.

Det finnes to såkalte svarte bokser, den ene er en ferdskriver, den andre en taleregistrator. Disse anses som svært viktige for å finne ut hvorfor flyet styrtet.

Flyet, en Tupolev 154, var på vei til Syria da det forsvant like etter en mellomlanding i Sotsji første juledag. Det er ikke funnet overlevende, og russiske myndigheter har fastslått at alle om bord mistet livet.

– Ikke terror

Etterforskerne har ennå ikke sagt noe om årsaken til flystyrten, men flere tjenestemenn har uttalt at det neppe er snakk om et terrorangrep. I stedet mistenker de tekniske problemer eller at flygerne gjorde en feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det bekreftet at de første vrakdelene var funnet 27 meter under vannet om lag 1,6 kilometer fra kysten. Også en del av skroget er funnet og brakt til land. Russiske myndigheter har opplyst at leteoperasjonen vil fortsette tirsdag og de neste dagene.

Kjent kor

Over 60 av passasjerene tilhørte det russiske forsvarets eget kor, Aleksandrov-ensemblet, som skulle ha holdt en nyttårskonsert for russiske styrker i Syria.

Det var også en rekke journalister og offiserer med på flyet, i tillegg til en russisk hjelpearbeider kjent som Doktor Liza. Hun var på vei med medisinsk utstyr til et sykehus i den syriske byen Latakia.

En annen av passasjerene var leder for kulturavdelingen i forsvarsdepartementet, Anton Gubankov.

Les også:

Halve Alexandrov-koret omkom i Svartehavet

En omkommet funnet etter russisk flystyrt i Svartehavet

Kreml tror ikke fly ble utsatt for terror