Symboltungt når Abe og Obama besøker Pearl Harbor

Japans statsminister Shinzo Abe viser sin respekt for falne amerikanske soldater ved den nasjonale minnelunden i Punchbowl i Honolulu på Hawaii. Foto: Hugh Gentry / Reuters / NTB scanpix.
Japans statsminister Shinzo Abe viser sin respekt for falne amerikanske soldater ved den nasjonale minnelunden i Punchbowl i Honolulu på Hawaii. Foto: Hugh Gentry / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden Japans angrep på Pearl Harbor i 1941 skal en japansk og amerikansk leder besøke den amerikanske marinebasen sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Japans statsminister Shinzo Abe besøker basen på Hawaii sammen med president Barack Obama tirsdag, vil Abe be for dem som ble drept, men han vil ifølge sine rådgivere ikke komme med noen unnskylding, melder BBC.

Om lag 2.300 amerikanske soldater ble drept i angrepet, som førte til at et nølende USA besluttet å delta i andre verdenskrig. Det japanske angrepet hadde vært planlagt i månedsvis, men kom helt overraskende på amerikanerne og var over på to timer.

Besøket skjer sju måneder etter at Obama som første sittende amerikanske president besøkte minnemerket for ofrene for atomangrepet i Hiroshima i 1945 – et angrep som markerte slutten på annen verdenskrig og kostet 240.000 mennesker livet. Obama ba heller ikke om unnskyldning, men understreket hvor vanskelig det kan være å ta riktige beslutninger i en krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: 75 år siden angrepet mot Pearl Harbor

Tette bånd

De to lederne vil blant annet avlegge et besøk ved minnemerket for det senkede slagskipet USS Arizona, som fortsatt ligger under vann i havnen der 1.177 av skipets mannskap ble drept.

Tirsdagens besøk er ment å understøtte de tette båndene som eksisterer mellom USA og Japan i dag. På Hawaii har splittelsen under krigen blitt etterfulgt av flere tiår preget av forsoning og kontakt. Blant annet bor det nå en stor japansk minoritet på Hawaii, som også er Obamas hjemsted.

Om en knapp måned blir Obama etterfulgt av republikaneren Donald Trump, som har sådd tvil om hvorvidt USA vil fortsette å gi Japan sikkerhetsgarantier som i flere tiår er blitt regnet som en viktig beskyttelse mot Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fanget sjeldne bilder av sunket Pearl Harbor-fly

– Ingen antipati

– Jeg tror ikke det finnes noen følelse av antipati mot japanerne, 75 år etter angrepet, sier Stanley Chang, som representerer Demokratene i delstatsforsamlingen på Hawaii.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere andre japanske ledere har besøkt Pearl Harbor etter annen verdenskrig, men ingen har gjort det sammen med en amerikansk president, og Abe er også den første japanske lederen som besøker minnestedet for USS Arizona.

Dagen før det historiske besøket hedret Abe amerikanske soldater som falt under andre verdenskrig. Han besøkte flere minnesmerker for krigen og la blant annet ned blomster den nasjonale minnelunden i Punchbowl i Honolulu.

Les også:

Japans statsminister møter Trump

Øystrid mellom Russland og Japan uløst

Valgseier for Shinzo Abe i Japan