Minst 5.000 mennesker druknet i Middelhavet i år

Migranter som overlevde den farlige reisen over havet fra Nord-Afrika til Europa, fotografert i det de går i land i Augusta på Sicilia 14. desember. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix
Migranter som overlevde den farlige reisen over havet fra Nord-Afrika til Europa, fotografert i det de går i land i Augusta på Sicilia 14. desember. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tallet på migranter og flyktninger som har mistet livet på vei til Europa i 2016, har passert 5.000. Rundt 100 mennesker druknet i to forlis torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i oktober slo FN fast at 2016 ble det dødeligste året noensinne for migranter og flyktninger som forsøkte å krysset Middelhavet til Europa. Da hadde dødstallet passert 3.800.

Tallet passerte 5.000 torsdag da to gummibåter forliste på vei fra Nord-Afrika og anslagsvis 100 mennesker druknet, opplyser kystvakten i Italia.

Hovedårsaken til at tallet på døde har steget så kraftig, er ifølge FN at menneskesmuglere i økende grad bruker skrøpelige båter. Samtidig fyller de fartøyene med stadig flere mennesker, trolig for å øke profitten.

– I snitt har 14 mennesker dødd hver dag i Middelhavet i 2016, uttaler FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fredag.

Samtidig som dødstallet har steget, har antallet båtflyktninger som krysser Middelhavet gått ned.

I fjor kom over én million mennesker sjøveien til Europa på flukt fra krig, forfølgelse og fattigdom. Så langt i år er tallet under 360.000, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjonen (IOM) fredag. De fleste reiste fra Libya til Italia.

Den kraftige nedgangen skjedde etter at Tyrkia og EU i mars inngikk en avtale om å stanse flyktningstrømmen til de greske øyene i Egeerhavet.

Les også:

Bare én av tre kvinnelige flyktninger kan forsørge seg selv

Ny flyktningtragedie i Middelhavet

FN ber Norge stanse hjemsendelse av flyktninger til Somalia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden