Trump ber USA legge ned veto mot Israel-resolusjon

<p>Donald Trump har tidligere donert 10.000 dollar til en jødisk bosetning på den okkuperte Vestbredden.</p>
Donald Trump har tidligere donert 10.000 dollar til en jødisk bosetning på den okkuperte Vestbredden. Foto: NTB scanpix

Påtroppende president Donald Trump ber om at USA legger ned veto når Sikkerhetsrådet skal stemme over en resolusjon med krav om stans i israelsk bosetningsaktivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det bør legges ned veto mot resolusjonen som vurderes i FNs sikkerhetsråd om Israel, sier republikaneren i en uttalelse i forkant av avstemningen i New York senere torsdag.

Det er Egypt som har lagt fram det lenge varslede utkastet til en resolusjon som krever at Israel stanser all bosetningsaktivitet på den okkuperte Vestbredden. Videre heter det at alle eksisterende bosetninger er et grovt brudd på folkeretten.

USA la ned veto mot et likende forslag i 2011.

– USA har i lang tid framholdt at fred mellom israelere og palestinere bare kan skje gjennom direkte forhandlinger mellom partene, og ikke gjennom vilkår som presses fram av FN, sier Trump.

Et samlet verdenssamfunn, også USA, har slått fast at de israelske bosetningene i palestinske områder er ulovlige og det viktigste hinderet for en fredsløsing med palestinerne.

Forrige uke nominerte Trump David Friedman, en varm tilhenger av israelske bosetninger, til USAs nye Israel-ambassadør.

Les også: Sikkerhetsrådet stemmer over israelske bosetninger

Trump ga 10.000 dollar til jødisk bosetning

Sikkerhetsrådet utsetter avstemning

Torsdag ettermiddag kom det melding om at FNs sikkerhetsråd har utsatt den varslede avstemningen over en resolusjon som krever at Israel stanser all byggeaktivitet i bosetningene på den okkuperte Vestbredden, opplyser diplomater.

To vestlige diplomater med kjennskap til prosessen, bekrefter at torsdagens avstemning i sikkerhetsrådet er utsatt.

Ifølge diplomatene er avstemningen utsatt på ubestemt tid, ifølge den ene av dem fordi Egypt har gitt etter for press fra Israel og trukket resolusjonsutkastet.

Et samlet verdenssamfunn har slått fast at de israelske bosetningene i palestinske områder er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som slår fast at okkupantmakter ikke kan «forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Over 700.000 israelske bosettere bor i dag i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter som er etablert på den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Les også: Trump har valgt Israel-ambassadør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden