Jakten på Berlin-mistenkt fortsetter

Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin.
Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Politiet aksjonerte flere steder natt til torsdag i håp om å finne den hovedmistenkte etter terroren i Berlin. Samtidig får tyske myndigheter kritikk for ikke å ha holdt godt nok øye med mannen før angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske myndigheter har utlovet en dusør på 900.000 kroner over hele Europa for informasjon som kan lede til en pågripelse av 24-årige Anis Amri.

ID-papirene hans ble funnet i lastebilen som ble styrt inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag, da tolv mennesker ble drept og 48 såret.

Politiet gikk til aksjon flere steder, blant dem et flyktningmottak i Emmerich, natt til torsdag. Avisa Bildt meldte at fire personer som hadde hatt kontakt med Amri, var blitt pågrepet. Dette ble imidlertid senere avvist av tysk påtalemyndighet.

– Har bånd til IS

Fortsatt er 24 mennesker innlagt på sykehus etter angrepet, 14 av dem er alvorlig skadd.

Samtidig er tyske myndigheter i hardt vær etter at det kom fram at Amri tidligere har vært etterforsket, mistenkt for å planlegge et terrorangrep. Det var angivelig også kjent at 24-åringen har forbindelser til den radikale islamistgruppen IS, som har påtatt seg ansvaret etter angrepet.

Flere større tyske aviser spør seg hvordan tyske myndigheter kunne kaste bort tid på å avhøre den pakistanske asylsøkeren som ble pågrepet like etter angrepet. Han ble senere løslatt.

Der Spiegel skriver at myndighetene hadde Amri på radaren, men at han likevel klarte å komme seg unna. Süddeutsche Zeitung legger mest vekt på at politiet kastet bort tid.

– Det tok svært lang tid før det føderale politiet mistenkte Amri, heter det i en artikkel onsdag kveld.

Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin. Foto: Handout / Reuters
Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin. Foto: Handout / Reuters

Jakten intensiveres

Tysk politi regner Amri som «bevæpnet og farlig». Jakten på Amri foregår over hele Europa, ettersom det antas at han kan ha reist ut av Tyskland i løpet av tiden politiet brukte på å avhøre den tidligere hovedmistenkte pakistaneren.

I Danmark har politiet gjennomført en aksjon mot Grenaa Havn, etter å ha fått tips om at Amri var observert. Dansk politi fant imidlertid ingenting som tyder på at 24-åringen har vært der.

Planla angrep

Tysk antiterrorpoliti har opplyst til myndighetene at de hadde informasjon om at Amri hadde planlagt et angrep senest i november.

Da var han mistenkt for å ha planlagt et ran for å skaffe penger til å kjøpe automatvåpen, potensielt for å gjennomføre et større angrep.

Ifølge New York Times skal han også ha søkt på nettet etter metoder for å lage eksplosiver, og han skal ha vært på en flyforbudsliste i USA.

Men etter å ha hatt ham på radaren mellom mars og september i år, fant ikke politiet bevis for annet enn at han var en småskala narkolanger.

Også statsminister Angela Merkel er i hardt vær, ettersom hennes liberale flyktningpolitikk hevdes å føre til at man vet for lite om de som ankommer Tyskland.

Mistenkt etter Berlin-terror:

* Tysk politi har utlovet en dusør på 100.000 euro, omtrent 900.000 kroner, for opplysninger som kan føre til en pågripelse av 24-årige Anis Amri, en asylsøker fra Tunisia.

* ID-papirene hans ble funnet i lastebilen som ble kjørt inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag, da tolv mennesker ble drept og 48 ble såret.

* Han betegnes som bevæpnet og potensielt farlig.

* Amri har et kriminelt rulleblad i hjemlandet sitt, der han har vært pågrepet flere ganger i forbindelse med narkotikarelatert kriminalitet.

* 24-åringen ankom Italia for flere år siden og ble bosatt på et hjem for mindreårige asylsøkere på Sicilia. Ifølge noen medier ankom han i 2011, andre skriver at han kom for sju år siden. Under oppholdet begikk han flere lovbrudd, blant annet ildspåsettelser, ifølge avisen La Stampa. Han havnet i fengsel, og skal ifølge italienske medier ha tilbrakt fire år bak murene.

* Han ankom Tyskland i 2015, der han søkte asyl i april i år. Han hadde fått avslag på asylsøknaden og skulle han deporteres.

* Det midlertidige passet han skulle reist tilbake til Tunisia på, ankom Tyskland onsdag, to dager etter angrepet i Berlin.

* Kilder i etterretningstjenesten sier at den mistenkte hadde kontakt med imam Abu Walaa, omtalt som «IS' nummer én i Tyskland», og som i november ble pågrepet av tysk politi.

* Amri har vært under politiovervåking fra mars til september, men politiet skal kun ha funnet bevis for at han solgte narkotika i en park i Berlin. Opplysningene ble sendt videre til en annen enhet.

* Siden november har tyske myndigheter vurdert Amri som en mulig trussel. Telefonen hans ble angivelig avlyttet av politiet i Nordrhein-Westfalen. I begynnelsen av desember forsvant han plutselig fra politiets radar.

(Kilde: Påtalemyndigheten i Tyskland, DPA, Reuters, BBC, AFP)

Personvernpolicy