Sinne i Tyskland mens jakten på Berlin-mistenkt intensiveres

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske myndigheter må tåle kritikk for at de ikke holdt godt nok øye med den hovedmistenkte etter Berlin-terroren selv om han var kjent som en potensielt farlig jihadist. Jakten på gjerningsmannen fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske myndigheter har utlovet en dusør på 900.000 kroner over hele Europa for informasjon som kan lede til en pågripelse av 24-årige Anis Amri.

ID-papirene hans ble funnet i lastebilen som ble styrt inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag, da tolv mennesker ble drept og 48 såret.

Samtidig er tyske myndigheter i hardt vær etter at det kom fram at Amri allerede hadde vært under etterforskning, med mistanke om at han planla et terrorangrep. Det var angivelig også kjent at 24-åringen har tilknytninger til den radikale islamistgruppen IS, som har påtatt seg ansvaret etter angrepet.

– Kastet bort tid

Flere større tyske aviser spør seg nå hvordan tyske myndigheter kunne kaste bort tid på å avhøre den pakistanske asylsøkeren som ble pågrepet like etter angrepet.

Der Spiegel skriver at «myndighetene hadde ham på radaren, og allikevel har han greid å forsvinne» på sine nettsider, mens Sueddeutsche Zeitung legger mest vekt på at politiet kastet bort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tok svært lang tid før det føderale politiet mistenkte Amri, heter det i en artikkel onsdag kveld.

Fortsatt er 24 mennesker innlagt på sykehus etter angrepet, 14 av dem er alvorlig skadd.

Jakten intensiveres

Tysk politi regner Amri som «bevæpnet og farlig», og i løpet av torsdagsnatten har politiet gjennomført razziaer mot asylmottak i Emmerich i Vest-Tyskland, der han bodde for noen måneder siden, samt mot to leiligheter i Berlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakten på Amri foregår over hele Europa, ettersom det antas at han kan ha reist ut av Tyskland i løpet av den tiden politiet kastet bort på å avhøre den tidligere hovedmistenkte pakistaneren, som ble pågrepet like etter angrepet.

I Danmark har politiet gjennomført en aksjon mot Grenaa Havn, etter å ha fått tips om at Amri var observert. Dansk politi fant imidlertid ingenting som tyder på at 24-åringen har vært der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planla angrep

Tysk antiterrorpoliti har opplyst til myndighetene at de hadde informasjon om at Amri hadde planlagt et angrep senest i november.

Da var han mistenkt for å ha planlagt et ran for å skaffe penger til å kjøpe automatvåpen, potensielt til å gjennomføre et større angrep.

Ifølge New York Times skal han også ha søkt på nettet etter metoder for å lage eksplosiver, og han skal ha vært på en flyforbudsliste i USA.

Men etter å ha hatt ham på radaren mellom mars og september i år, fant ikke politiet bevis for annet enn at han var en småskala narkolanger.

Merkel-kritikk

Også statsminister Angela Merkel er i hardt vær, ettersom hennes liberale flyktningpolitikk hevdes å føre til at man vet for lite om de som ankommer Tyskland.

Mye av kritikken har kommet fra den høyrepopulistiske opposisjonen, men hun får også kritikk i egne rekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer enorme mengder flyktninger hit, som vi ikke vet hvor er fra eller hva heter. Det er potensielt et stort problem, sier Klaus Bouillon, et medlem av Merkels eget parti CDU.

Tunisieren ankom Tyskland i juli 2015, men fikk senere asylsøknaden sin avvist og skulle deporteres. Før dette var han i Italia i fire år, der han ifølge tyske medier også skal ha sittet fengslet for en rekke kriminelle forhold.