Medier: Tunisier etterlyst for Berlin-angrepet

En politibil kjører forbi julemarkedet der terrorangrepet fant sted mandag.
En politibil kjører forbi julemarkedet der terrorangrepet fant sted mandag. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet jakter på en ung tunisisk mann og har varslet en aksjon i Nordrhein-Westfalen i forbindelse med terrorangrepet i Berlin, ifølge tyske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere bekrefter onsdag at de har identifisert en ny mistenkt.

– Vi leter nå etter en ny mistenkt. Han er mistenkt, men det er ikke nødvendigvis han som har gjort det, sier de Maiziere ifølge nyhetsbyrået AFP.

Politiet skal ha funnet papirer under førersetet i lastebilen som braste inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin mandag kveld.

ID-dokumentene ble utstedt i Nordrhein-Westfalen og skal ha fått politiet til å mistenke tunisieren, som omtales som «Anis A», men som også skal ha brukt flere andre identiteter.

Angivelig dreier det seg om en asylsøker som har fått avslag. Ifølge Der Spiegel var mannen på myndighetenes radar, og i et politinotat fra februar omtales han som «muligens tilknyttet IS».

Mannen er etterlyst nasjonalt, men ikke offentlig, melder Allgemeine Zeitung Mainz og Hessischen Rundfunk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadd?

Tidligere har en 23 år gammel pakistaner blitt pågrepet, og en stund så det ut til at politiet trodde de hadde funnet gjerningsmannen. Han ble imidlertid løslatt tirsdag, og er nå utenfor mistanke.

Tidligere onsdag meldte kringkasteren RBB at enda en person ble pågrepet natt til onsdag, men også han ble senere sluppet fri på grunn av bevismangel.

Tolv personer ble drept og 48 såret i terrorangrepet i Berlin.

Politiet hadde tirsdag kveld mottatt 508 tips. Lederen for det tyske politiforbundet sa onsdag at han er overbevist om at gjerningsmannen snart blir tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ganske sikker på at vi kan presentere en ny mistenkt så tidlig som i morgen eller i nær framtid, sier André Schulz til TV-kanalen ZDF og viser til både «gode bevis» og «mange ledetråder».

Samtidig er politiet fortsatt usikre på hvor mange som deltok i angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke sikkert om det var én eller flere gjerningspersoner. Vi vet ikke sikkert om han, eller de, hadde støtte, sier riksadvokat Peter Frank.

IS tok tirsdag ansvar for angrepet.

Les også: Angrep vekker politisk raseri i Berlin

Tegn på slåsskamp

Den polske sjåføren som ble funnet død i lastebilen – knivstukket og skutt – var i live under dødskjørselen , melder avisen Bild.

Obduksjonen viser ifølge nyhetsbyrået DPA at 37-åringen ble skutt med et småkalibret våpen etter at lastebilen hadde stanset. Han bar tydelige tegn på å ha vært i slåsskamp, noe som får etterforskerne til å spekulere på om han forsøkte å stanse angriperen. Det antas at lastebilen ble kapret tidligere på dagen.

Statsminister Angela Merkel under minnestunden i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche tirsdag kveld. Foto: Pool / Reuters
Statsminister Angela Merkel under minnestunden i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche tirsdag kveld. Foto: Pool / Reuters

– Han må ha kjempet imot. Tilsynelatende trakk terroristen en kniv og stakk flere ganger, mens polakken grep fatt i rattet for å redde menneskeliv, sier en ikke navngitt etterforsker til Bild.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mer politi i Oslo-gatene etter angrepet i Berlin

– Lar seg ikke skremme

Berlins ordfører Michael Müller mener det er godt å se at Berlins innbyggere ikke lar seg skremme.

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å være redd. Politiets nærvær er betydelig trappet opp, og det er selvfølgelig også iverksatt andre tiltak for å finne gjerningsmannen raskt, sier han i et intervju med ZDF.

Han understreker at det er grenser for hvor stort vaktholdet kan være.

– Vi ville ikke lenger hatt vårt frie og åpne liv hvis vi trappet opp sikkerhetstiltakene så mye at folk ble bekymret for å dra til steder med strenge inngangskontroller, sier han.

De rundt 56 julemarkedene i byen er igjen åpne etter at de ble stengt mandag kveld.