Bild: Polsk sjåfør levde under dødskjørsel på julemarked

Lastebilens eier: – Det var min sjåfør i passasjersetet.

Den polske sjåføren som ble funnet død i lastebilen som pløyde gjennom et julemarked i Berlin, var i live under dødskjørselen, skriver Bild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske avisen siterer etterforskere, som viser til funn under obduksjonen av den 37 år gamle polakken.

Tysk påtalemyndighet har tidligere opplyst at sjåføren både var knivstukket og skutt.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble han først skutt med et småkalibret våpen etter at lastebilen hadde stanset, og etterforskere lurer på om han kan ha forsøkt å stanse angriperen ettersom han også bar tydelige tegn på å ha vært i en slåsskamp.

– Han må ha kjempet imot. Tilsynelatende trakk terroristen en kniv og stakk flere ganger, mens polakken grep fatt i rattet for å redde menneskeliv, sier en ikke navngitt etterforsker til Bild.

Det antas at den polskregistrerte lastebilen ble kapret av en eller flere personer tidligere på dagen.

Tolv personer ble drept og nesten 50 såret da lastebilen kjørte rett inn i menneskemengden på julemarkedet mandag kveld. Gjerningspersonen er fortsatt på frifot, og våpenet som ble brukt, er ikke funnet.

Den polske sjåføren hadde tidlig mandag morgen kommet til Berlin etter å ha fraktet stålbjelker fra Torino i Nord-Italia. Han skulle deretter ha kjørt hjem til sin familie i Polen.

Intens jakt

Den pakistanske 23-åringen som ble pågrepet kort tid etter angrepet, ble løslatt tirsdag og skal være utenfor mistanke. Ekstremistgruppen IS har hevdet at mannen som kapret en lastebil og brukte den til å brase inn i menneskemengdene på Breitscheidsplatz mandag, er en IS-kriger. Men IS opplyser ikke hvem denne personen skal være, og bekymringen nå er at en farlig kriminell går fri.

– Vi kan ikke utelukke at gjerningsmannen fortsatt er på frifot, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière til kringkasteren ZDF. Også Berlins politisjef Klaus Kandt uttrykte bekymring tirsdag kveld, og han varslet økt beredskap.

– Ingen hvile

Tolv personer omkom da den polskregistrerte traileren pløyde inn i det travle markedet i Berlin sentrum. 24 sårede er fortsatt innlagt på sykehus, og tilstanden er kritisk for 14 av dem, ifølge de Maizière. Politiet tror lastebilen rakk å kjøre 50 til 80 meter før den stoppet.

Hendelsen ligner på terrorangrepet i den franske byen Nice den 14. juli, da 86 personer ble drept av en tunisisk islamist som kjørte inn i folkemengder på strandpromenaden.

Motivet til mandagens angrep er ikke kjent, og de Maizière sier etterforskerne jobber med flere parallelle spor.

– Ingen kommer til å hvile før gjerningspersonen eller gjerningspersonene er tatt, sier han til TV-kanalen ARD.

Merkel: – Vi må gå ut fra at det dreier seg om et terrorangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden