Dette vet vi om den terrormistenkte i Berlin

Se video: – Angrepet skjedde med overlegg.

Mannen som er pågrepet etter det som antas å ha vært et terrorangrep i Berlin, identifiseres som en 23 år gammel asylsøker. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands statsminister Angela Merkel fastslo tirsdag at hendelsen der en lastebil kjørte rett inn i folkemengden på et julemarked i Berlin, må anses som et terrorangrep. I alt tolv mennesker er drept, mens 48 sårede er sendt til sykehus, noen av dem i kritisk tilstand.

Politiet opplyste mandag kveld at en mistenkelig person var pågrepet i nærheten av åstedet, under etterforskning for å ha kjørt lastebilen.

Kilder i sikkerhetstjenesten identifiserer den pågrepne som 23 år gamle «Naved B», melder det tyske nyhetsbyrået DPA. Han skal ha operert med to aliaser.

Siste: Politikilder i Berlin hevder feil mann er tatt

Ikke kjent fra før

Ifølge DPAs kilder nekter mannen for å ha noe som helst med saken å gjøre. DPA melder også at tyske myndigheter ikke kjenner til noen forbindelser mellom mannen og islamsk terror.

Han var ikke registrert i relevante databaser før angrepet, men han hadde enkelte mindre lovbrudd på rullebladet, opplyser kildene i sikkerhetstjenesten, uten å oppgi flere detaljer.

Mannen skal ha blitt født i 1993, men det er uklart om myndighetene er i besittelse av ekte identitetspapirer eller om de baserer seg på den pågrepnes egne opplysninger.

Kildene forteller at han bodde i et ankomstsenter for asylsøkere på den nedlagte flyplassen Tempelhof. Tysk spesialpoliti gjorde tirsdag en razzia på stedet, men ingen flere personer ble pågrepet.

Les også: Politiet hever sikkerheten i Oslo etter angrepet i Berlin

Kom for ett år siden

23-åringen skal ha blitt pågrepet ved Seierssøylen i Berlin, omtrent 2 kilometer fra åstedet. Angrepet fant sted på et julemarked på Breitscheidplatz i Charlottenburg, en bydel som ligger vest i Berlin.

Avisa Die Welt skriver at den antatte gjerningsmannen ble pågrepet ved hjelp av to vitner som fulgte etter ham da han rømte fra åstedet til fots.

Ifølge DPAs opplysninger kom mannen til Tyskland via Balkan. Han ble registrert som asylsøker i februar og kommer fra Pakistan eller Afghanistan.

Den lokale fjernsynskanalen RBB melder at han er fra Pakistan, og at han ankom til Tyskland 31. desember 2015. Dette er ikke nødvendigvis i motstrid med DPAs opplysninger, ettersom det er normalt at det går noen måneder fra man først registreres ved ankomst, til man formelt registreres som asylsøker i Tyskland.

Én funnet død i lastebilen

Tysk politi har bekreftet at det også ble funnet en død person inne i bilen. Politiet utelukker at det var denne personen som kjørte inn i folkemengden.

Karl-Heinz Schröter, innenriksminister i delstaten Brandenburg, opplyser at mannen som ble funnet i bilen, var skutt. Det dreier seg ifølge ham om en polsk lastebilsjåfør, og han anses som offer og ikke gjerningsmann i saken.

Politiet arbeider ut fra en teori om at lastebilen ble kapret på en byggeplass i Polen. Lastebilen hadde polske skilter og var lastet med stål. Lastebilselskapets eier har sagt at han ikke fikk kontakt med sjåføren etter klokka 16 på mandag.

Lastebilangrepet i Berlin:

* En lastebil ble i høy fart kjørt mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på et julemarked på Breitscheidsplatz i Berlin i 20-tiden mandag.

* Minst 12 personer ble drept. 48 mennesker er såret, flere av dem alvorlig.

* Politiet har pågrepet en mann, identifisert som 23-årige Naved B, som mistenkes for å være føreren av lastebilen. Mannen er ifølge tyske myndigheter pakistansk asylsøker som kom til Tyskland 31. desember 2015 og flyttet til Berlin i februar.

* Foreløpig er det ikke bekreftet at det er lastebilføreren de har pågrepet.

* Tysklands statsminister Angela Merkel uttalte tirsdag at hendelsen var «et terrorangrep». Senere bekreftet innenriksminister Thomas de Maizière at det ikke lenger er tvil om at hendelsen var et angrep.

* Motivet bak angrepet er fortsatt ukjent.

* En av de drepte ble funnet i lastebilen. Han er identifisert som polsk statsborger og var antakelig lastebilens sjåfør før kjøretøyet angivelig ble kapret. Politiet har fastslått at han ikke kjørte bilen under angrepet.

* Lastebilen tilhørte et polsk transportfirma, ifølge firmaets eier Ariel Zurawski. Han har uttalt til TVN 24 at han i 16-tiden mandag mistet kontakten med lastebilsjåføren, som var fetteren hans.

(Kilde: Politiet i Berlin, Reuters, AFP, DPA, CNN, Ritzau)

Personvernpolicy