Kina returnerer beslaglagt drone

Undervannsdronen som Kina har beslaglagt i Sør-Kina-havet, tilhørte det amerikanske marinefartøyet Boowditch (bildet). Foto: Reuters / NTB scanpix
Undervannsdronen som Kina har beslaglagt i Sør-Kina-havet, tilhørte det amerikanske marinefartøyet Boowditch (bildet). Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pentagon opplyser at Kina har levert tilbake en amerikansk undervannsdrone som et kinesisk marinefartøy beslagla i Sør-Kina-havet utenfor Filippinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronen ble gitt tilbake i det samme området hvor den ble beslaglagt, skriver BBC. Kinas forsvarsdepartement opplyser at dronen ble levert tilbake etter «vennlige konsultasjoner».

Dronen tilhører den amerikanske marinen og brukes til forsknings- og testoppdrag. Ifølge Pentagon var undervannsdronen på et sivilt oppdrag i Sør-Kina-havet der det holdt på å teste saltinnhold og temperatur i sjøen, da den ble tatt i beslag torsdag.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sendte fredag en formell protest til myndighetene i Beijing der det krevde forskningsdronen utlevert så fort som mulig.

– Den er vår, den er tydelig merket som vår, og vi vil gjerne ha den tilbake. Og vi ønsker at dette ikke gjentar seg, sa Pentagon-talsmann Jeff Davis.

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene.

Bakgrunn: Kina vil levere tilbake amerikansk drone

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden