Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked

Se video: – Hvordan kan man føle seg trygg?

En lastebil braste gjennom folkemengdene på et julemarked i Berlin og tok livet av minst tolv personer og såret 48, i det politiet antar er et terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lastebilangrepet i Berlin:

* En lastebil ble i høy fart kjørt mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på et julemarked på Breitscheidsplatz i Berlin i 20-tiden mandag.

* Minst 12 personer ble drept. 48 mennesker er såret, flere av dem alvorlig.

* Politiet har pågrepet enn mann som mistenkes for å være føreren av lastebilen. Mannen er ifølge ikke navngitte kilder i tyske medier en pakistaner som kom til Tyskland for ett år siden. Foreløpig har ikke politiet bekreftet at det er lastebilføreren de har pågrepet.

* Politiet i Berlin uttaler tirsdag morgen at lastebilen ble styrt inn i folkemengden med overlegg. De antar at det var et terrorangrep.

* Motivet bak angrepet er foreløpig ukjent.

* En av de drepte ble funnet i lastebilen. Han er identifisert som polsk statsborger og var antakeligvis lastebilens sjåfør før kjøretøyet angivelig ble kapret. Politiet har fastslått at han ikke kjørte bilen under angrepet.

* Lastebilen tilhørte et polsk transportfirma, ifølge firmaets eier Ariel Zurawski. Han har uttalt til TVN 24 at han i 16-tiden mandag mistet kontakten med lastebilsjåføren, som var fetteren hans.

(Kilde: Politiet i Berlin, Reuters, AFP, DPA, CNN, Ritzau)

– Våre etterforskere går ut ifra at lastebilen ble styrt inn i folkemengden på julemarkedet på Breitscheidplatz med overlegg, skriver politiet på Twitter tirsdag morgen.

Politiet omtaler det for første gang som et antatt terrorangrep.

– Alle virkemidler politiet har tilgjengelig har blitt tatt i bruk. Vi jobber så fort vi kan, og tar nødvendige hensyn i arbeidet med det vi antar er et terrorangrep, sier de videre.

En mistenkt gjerningsmann ble pågrepet av tysk politi omtrent to kilometer unna åstedet.

Siste: Politiet navngir gjerningsmann etter Berlin-angrep

– Pakistansk asylsøker

En mistenkt gjerningsmann ble pågrepet av tysk politi omtrent to kilometer unna åstedet, ved Seierssøylen.

Politiet har ikke sagt noe offisielt om gjerningsmannens identitet, men kringkastingsselskapet RBB melder at den pågrepne kom til Tyskland fra Pakistan i desember 2015. En sikkerhetskilde har sagt til DPA at den pågrepne var registrert som asylsøker. Han er nå i avhør.

Den tyske avisen Tagesspiegel skriver at den mistenkte var kjent for politiet for mindre lovbrudd, men ikke for terrorvirksomhet.

Foreløpig er det ikke bekreftet hvorvidt den pågrepne var lastebilens sjåfør, eller hvilken identitet han har. Motivet bak angrepet er også ukjent.

Les også: Den døde i lastebilen var ikke sjåføren

Kapret

En mann ble funnet død i lastebilens passasjersete. Lastebilen var eid av et polsk transportfirma, og den døde ble identifisert som en polsk statsborger.

Tysk politi har uttalt at han ikke var bak rattet da lastebilen ble kjørt inn i folkemengden på julemarkedet i Berlin ved 20-tiden mandag.

Firmaets eier, Ariel Zurawski, har sagt til den polske fjernsynskanalen TVN 24 at bilen tidligere på dagen ble kjørt av hans fetter, som hadde kjørt stål til Berlin og ikke hadde vært mulig å oppnå kontakt med siden 16-tiden mandag.

Politiet sa senere at de hadde arbeidet med en antakelse om at bilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen, eller et sted på veien til Tyskland derfra.

Les også: Mistenkelig gjenstand i Berlin var sovepose

Blodbad

Mange ambulanser og tungt bevæpnet politi rykket ut til julemarkedet på Breitscheidplatz etter at lastebilen pløyde seg gjennom folkemengden ved 20-tiden mandag, i likhet med angrepet i Nice på den franske nasjonaldagen i sommer.

– Han ville ikke stoppe. Han bare fortsatte å kjøre, sier en turist. Lastebilen kjørte 80 meter inn i markedet før den stoppet. Flere vitner forteller om store ødeleggelser på stedet.

– Det var blod og kropper over alt, sier australske Trisha O'Neill. NTBs reporter Hege Pauline Hovig forteller at stemningen på stedet var dyster etter angrepet, som skjedde ved Kaiser Wilhelm-kirken.

Les også: Frankrike styrker sikkerheten etter Berlin-angrep

Ingen nordmenn

Foreløpig er det ikke kommet opplysninger om at nordmenn er blant de rammede i det som trolig var et terrorangrep i Berlin mandag.

– Vi har ikke mottatt informasjon som tilsier at noen norske borgere er rammet. Utenrikstjenesten fortsetter arbeidet med å følge situasjonen, sier pressevakt Astrid Sehl i UD til NTB tirsdag morgen.

UD har jobbet tett med ambassaden i Berlin. I en Twitter-melding mandag kveld ba UD nordmenn i Berlin om å følge rådene fra tyske myndigheter.

– Meld gjerne til pårørende at du ikke er berørt, heter det.

Nordmenn som har behov for bistand, kan også ringe UD.

Personvernpolicy