Donald Trump formelt valgt til president

<p>USAs påtroppende president Donald Trump</p>
USAs påtroppende president Donald Trump Foto: NTB scanpix

Donald Trump har fått over 270 stemmer i valgmannskollegiet og er dermed formelt valgt til USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgresultatet fra november ga Trump godt over 300 stemmer i forsamlingen som formelt utpeker landets president. Det var derfor ventet at avstemningen mandag skulle gå hans vei.

Trump kom opp i 304 stemmer da resultatet fra Texas kom inn. Hillary Clinton fikk 228 stemmer. Trump trengte flertall blant de 538 valgmennene.

Samtidig har flere valgmenn sagt at de ville følge sin egen samvittighet fremfor velgernes vilje. Dermed var det knyttet en viss spenning til hvor mange som ville markere sin misnøye og gå på tvers av sedvane og det tradisjonelle mandatet. Det var likevel få – om noen – som trodde at Trump skulle bli fratatt valgseieren i den siste formelle runden.

Trump feiret seieren med en melding på Twitter , der han samtidig benyttet anledningen til å fyre løs mot medier.

– Vi klarte det! Takk til alle mine flotte støttespillere, vi vant akkurat formelt valget (til tross for alle forvrengte og unøyaktige medier).

Ifølge Politico var det seks valgmenn som gikk mot resultatet i sin delstat og ikke stemte for noen av de to kandidatene. Fire av Clintons valgmenn i Washington nektet å stemme på henne, og i en symbolsk handling stemte tre i stedet på tidligere utenriksminister Colin Powell og en på Faith Spotted Eagle, en urfolkskvinne fra South Dakota, skriver Seattle Times.

Les også: Frankofil milliardær restaurerer slottshage

Trump scorer lavt på popularitetsmåling

Putin og Trump kåret til verdens mektigste personer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden