Minst ni døde og 50 såret på julemarked i Berlin

Tysk politi bekrefter at minst ni personer er drept og om lag er 50 såret etter at en lastebil kjørte inn i et julemarked i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Minst 50 er såret, noen av dem alvorlig. Noen er drept, sier en politikvinne til AFP.

Politiet i Berlin ber befolkningen i byen om å holde seg innendørs og ikke bidra til ryktespredning.

Et stort antall ambulanser og politi deltar i redningsarbeidet. Sårede løftes på bårer og inn i ambulansene. Folk som forlot markedet, så ut til å være i sjokk, ifølge NTBs reporter i Berlin.

Pågrepet etter kort flukt

I 21.30-tiden mandag opplyser politiet at en person er pågrepet etter det som sannsynligvis var et terrorangrep.

En talsmann for politiet i byen opplyser om pågripelsen til nyhetsbyrået DPA.

Den tyske avisa Bild melder at den mistenkte ble pågrepet etter en kort flukt. En passasjer i lastebilen skal være blant de døde, men det er ikke kjent om vedkommende var med på angrepet eller hadde en annen rolle.

2B99EFCC-1319-4766-A966-960EAD23B3FC

«Grusomme scener»

Markedet ble stengt umiddelbart etter hendelsen.

På Twitter har Berlin-politiet bekreftet at ni personer er drept.

Så langt tyder mye på at det dreier seg om en bevisst handling, melder nyhetsbyrået DPA.

Foto: Paul Zinken / EPA
Foto: Paul Zinken / EPA

Avisen Berliner Morgenpost har publisert bilder som viser ødelagte bord og boder. Ifølge avisens reporter utspant det seg «grusomme scener» på julemarkedet.

Berlins ordfører Michael Müller uttaler før klokken 22 at situasjonen nå er under kontroll.

– Det vi er vitne til her, er dramatisk, sa ordføreren da han møtte pressen på åstedet mandag kveld.

Han forteller at han er i sjokk, og at hans tanker går til familiene og til de døde og skadde..

UD undersøker om nordmenn er berørt

Utenriksdepartementet jobbet mandag kveld med å finne ut om noen nordmenn er berørt av det politiet frykter er et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

– Vi undersøker nå gjennom ambassaden vår i Berlin, sier underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Tysk politi bekrefter at ni personer ble drept og rundt 50 såret da en lastebil kjørte inn i et julemarked i den tyske hovedstaden, som er et yndet reisemål for nordmenn.

Statsminister Erna Solberg (H) fulgte mandag kveld de dramatiske meldingene fra Berlin, hvor et julemarked ble angrepet.

«Forferdelige nyheter om angrep på et julemarked i Berlin. Føler med alle berørte», skrev Solberg på Twitter.

Merkel sørger over de døde

Tysklands statsminister Angela Merkel uttrykte mandag kveld sin medfølelse med ofrene for det politiet mener var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

Merkel «sørger over de døde» etter at en lastebil kjørte inn i et julemarked, uttaler statsministerens talsmann.

Stor politiinnsats

Politiet har sperret av markedet, som ligger på Breitscheidplatz ved Kaiser Wilhelm-kirken, nær dyrehagen og Bahnhof Zoo, skriver Berliner Zeitung.

En stor politiinnsats ble satt i gang i jakt på føreren av lastebilen, opplyser Berlin-politiet på Twitter. En fotograf fra DPA har observert politifolk med maskingevær nær dyrehagen, samt flere politibiler, på jakt etter den antatte gjerningspersonen.

Dyster stemning i Berlin

Stemningen er ganske dyster, og det har vært munnhoggeri mellom tyskspråklige og utlendinger, men situasjonen er stort sett rolig, forteller NTBs reporter som er til stede på julemarkedet i Berlin.

– Det er ganske dystert. Kaiser Wilhelm-kirken, som ble bombet under andre verdenskrig, står som en dyster bakgrunn, med lastebilen rett foran. Blålysene fra utrykningskjøretøyene blinker i takt med julelysene, forteller NTBs reporter, som har ankommet julemarkedet i Berlin mandag kveld.

Minner om Nice-terror

Alle inngangene til undergrunnsstasjonen Bahnhof Zoo er stengt. Det er uklart hvor sjåføren av lastebilen er blitt av, skriver Berliner Morgenpost.

Ifølge Die Welt har det i flere dager vært indikasjoner på at det kunne finne sted et angrep mot et julemarked i Berlin.

Fremgangsmåten ligner på Nice-angrepet på den franske nasjonaldagen 14. juli, da en lastebil pløyde seg gjennom en folkemengde langs strandpromenaden. 86 personer ble drept og over 400 såret.

Gjerningsmannen ble identifisert som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, en tunisier, som ble skutt og drept i skuddveksling med politiet.

Personvernpolicy