Demokrater håper valgmenn vil stanse Trump

Aktivister i Texas' hovedstad Austin oppfordrer delstatens valgmenn til å bryte løftene sine og ikke stemme på Donald Trump. Foto: Mohammad Khursheed / Reuters / NTB scanpix
Aktivister i Texas' hovedstad Austin oppfordrer delstatens valgmenn til å bryte løftene sine og ikke stemme på Donald Trump. Foto: Mohammad Khursheed / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Demokratiske aktivister klynger seg til håpet om at republikanske valgmenn mandag vil hindre Donald Trump i å bli president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i teorien mulig, siden presidentvalg i USA skjer indirekte. Folket stemmer på såkalte valgmenn som deretter utpeker presidenten.

Men alle valgmennene har lovet å stemme på en bestemt kandidat. Og det er slett ikke vanlig at de bryter løftene.

De mange kontroversene rundt Trump har fått demokratiske aktivister til å forsøke å overtale de republikanske valgmennene til å stemme på en annen kandidat når de mandag møtes for å utpekte USAs neste president. Fem millioner mennesker har skrevet under på en oppfordring om å ikke velge Trump.

Likevel er det lite som tyder på at tilstrekkelig mange valgmenn vil bryte løftene sine.

Bare én republikansk valgmann har sagt offentlig at han ikke vil stemme på Trump. 37 av dem må bryte løftene sine for å frata ham seieren.

Og selv om dette skulle skje, kan Trump til sjuende og sist bli president likevel. Hvis ingen kandidat får absolutt flertall i valgmannskollegiet, sendes saken til Representantenes hus – som kontrolleres av Republikanerne.

Les også: Amerikanske senatorer vil granske hacking

FBI enig med CIA om russisk innblanding i USA-valget

Trump scorer lavt på popularitetsmåling

131 flere Trump-stemmer i omtelling i Wisconsin

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden