Røde Kors frykter Mosul blir det neste Aleppo

<p>Det som gjør størst inntrykk er å møte barn som er rammet av konflikt, barn som lider for noe de ikke har noe skyld i, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors, som har besøkt flere flyktningleir i nærheten av Mosul i Irak. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix</p>
Det som gjør størst inntrykk er å møte barn som er rammet av konflikt, barn som lider for noe de ikke har noe skyld i, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors, som har besøkt flere flyktningleir i nærheten av Mosul i Irak. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Den nordirakiske byen Mosul kan bli det neste Aleppo, advarer generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et sted hvor nødhjelpen ikke når de som trenger den aller mest. Det er stort behov for all type hjelp, i takt med at flere klarer å flykte fra Mosul. Det som gjør størst inntrykk er å møte barn som er rammet av konflikt, barn som lider for noe de ikke har noe skyld i, sier generalsekretæren.

Vinteren er for alvor i gang i Irak, og Apeland har besøkt flyktningleirer som ligger kun tre mil fra den krigsherjede byen.

Les også: Kaos da hjelpeforsyninger nådde Mosul

Regn og kulde

– Det var ordentlig kaldt. Det regnet sidelengs, tordnet og haglet. Temperaturen ligger rundt frysepunktet. Da gjør det sterkt inntrykk å se at mange av de fordrevne, både store og små, går barbeint i plastsandaler. De går en tøff vinter i møte, sier Apeland.

Generalsekretæren ser ikke lyst på de neste ukene og månedene.

– Militæroperasjonen kommer ikke til å være over med det første. Vi kommer til å se enorme behov for hjelp langt inn i 2017, avslutter Apeland.

Les også: «Katastrofal vannmangel» for 500.000 innbyggere i Mosul

Ønsker å dra hjem

Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte innledet sin offensiv for å gjenerobre Aleppo fra IS 17. oktober i år, men har møtt hardere motstand enn forventet.

67 prosent av 350 personer som har flyktet fra Mosul svarer at de ønsker å dra hjem igjen så snart situasjonen tillater det, ifølge en undersøkelse gjort på oppdrag fra Flyktninghjelpen.

59 prosent uttrykker at de helst vil bli boende i Irak, 37 prosent sier de ønsker å forlate landet og 4 prosent svarer at de ikke vet.

Les også:

Stadig forverrede forhold i Mosul

– IS drev «terrorskoler» for Mosuls barn

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS

Personvernpolicy