Narkodømt kvinne kan overføres fra Ecuador

En 53 år gammel norsk kvinne som er dømt for forsøk på narkosmugling i Ecuador, blir overflyttet til soning i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørlandskvinnen ble dømt til fengsel i ti år for å ha forsøkt å smugle tre kilo kokain ut av landet i 2014.

Norske myndigheter har lenge jobbet for soningsoverføring, og nå har altså landets myndigheter gått med på det, opplyser kvinnens advokat Nils Anders Grønås til NRK og Fædrelandsvennen.

Håpet er at kvinnen kan være tilbake i Norge i februar/mars.

– Det har stanset noe opp hos i Kriminalomsorgsdirektoratet fordi de venter på å få dokumentene oversatt. Men jeg er lovet at dette skal skje denne uka, sier Grønås til Fædrelandsvennen.

Snart tre år i fengsel

Kvinnen har hele tiden etter at hun ble dømt hevdet at hun ble lurt og ikke visste om narkotikaen som var gjemt i kofferten. Sørlandskvinnen ble pågrepet på flyplassen i Quito 28. februar 2014, og har sittet fengslet siden.

Grønås har tidligere sagt at utfordringen med overføringen var å få myndighetene i Ecuador til å akseptere norske regler om prøveløslatelse av innsatte.

I desember 2015 ble det kjent at kriminalomsorgen startet overføringsprosessen. Når dokumentene er oversatt, vil saken bli sendt Riksadvokaten som skal vurdere om alt ligger til rette for en soningsoverføring.

Dårlig helse

– Slik jeg ser det, skal det nå ikke være noe til hinder for at hun overflyttes. I slike saker har det ofte vært et problem at straffelovgivningen mellom vårt land og det landet en nordmann skal overføres fra, har vært ulikt. Slik er det ikke her, strafferammen er omtrent lik, sier advokat Grønås.

Han sier kvinnens familie er kjent med utviklingen i saken. Ifølge Grønås haster det med å få kvinnen hjem til Norge på grunn av hennes dårlige helse.

– Det som er bekymringsfullt, er hennes helse. Den er nå svært dårlig, selv om hun får den helsehjelpen fengselsmyndighetene i Ecuador er i stand til å gi. Av den grunn haster det med å få henne overflyttet til Norge, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden