57 journalister drept på jobb i 2016

Journalister og sikkerhetsstyrker søker dekning under bombeangrep fra IS i den irakiske storbyen Mosul i november i år. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
Journalister og sikkerhetsstyrker søker dekning under bombeangrep fra IS i den irakiske storbyen Mosul i november i år. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix

Minst 57 journalister har blitt drept verden over i løpet av året, ifølge journalistorganisasjonen Reporters Without Borders (RSF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfølgelse av journalister:

* Minst 57 journalister har blitt drept i verden i 2016. I fjor var tallet 67.

* 19 journalister er drept i Syria, ti i Afghanistan, ni i Mexico og fem i Irak.

* Ni bloggere og åtte mediearbeidere har også blitt drept i år.

* 348 journalister fengslet verden over, en økning på 6 prosent fra samme tid i fjor.

* 52 journalister holdes som gisler, mot 61 for ett år siden. (Kilde: RSF, NTB)

Ifølge journalistorganisasjonen er 19 journalister drept på jobb i Syria i år, mens ti er drept i Afghanistan, ni i Mexico og fem i Irak. Nesten alle de drepte var lokale journalister.

Til tross for at det var færre enn de 67 drept i 2015, mener RSF at nedgangen skyldes at journalister har flyktet fra land som har blitt for farlige, spesielt Syria, Irak, Libya, Jemen, Afghanistan og Burundi.

At reportere trekker seg fra disse konfliktområdene, har ført til «svarte hull for nyheter og informasjon der hvor straffløshet regjerer».

Nedgangen skyldes ifølge RSF også at journalister blir skremt av det organisasjonen «pressefrihetsrovdyr», som stenger medier og knebler journalister. I land som Mexico førte dette til selvsensur av journalister for å unngå å bli drept, heter det i RSFs årlige rapport.

Ni bloggere og åtte mediearbeidere har også blitt drept i år.

Les også: Svenske TV-journalister avhørt i Tyrkia

– Dødsdom

– Volden mot journalister er mer og mer tilsiktet. De er tydelig utpekt og drept fordi de er journalister, sier generalsekretær i RSF, Christophe Deloire.

Han mener at situasjonen er alarmerende fordi den gjenspeiler stor svikt i internasjonale initiativ som tar sikte på å beskytte journalister.

– Det er en dødsdom for uavhengig rapportering i de områdene der alle mulige midler blir brukt for å innføre sensur og propaganda, spesielt av fundamentalistiske grupper i Midtøsten, sier Deloire.

Journalistorganisasjonen mener António Guterres, påtroppende generalsekretær i FN, må utnevne en spesialutsending for beskyttelse av journalister.

Les også: UNESCO: – Ett journalistdrap hver femte dag

Stadig flere bak lås og slå

Ifølge en annen RSF-rapport sitter det nå 348 journalister fengslet verden over, en økning på 6 prosent fra samme tid i fjor. Antallet kvinnelige journalister som sitter fengslet, er mer enn firedoblet det siste året. Utviklingen i Tyrkia er mest dramatisk.

– Antallet profesjonelle journalister som er fengslet i Tyrkia, har økt med 22 prosent, heter det i RSF-rapporten.

Foruten Tyrkia trekker RSF fram Kina, Iran og Egypt som verstingland når det gjelder fengsling av journalister. To av tre fengslede journalister er å finne bak murene i disse tre landene.

Antallet journalister som holdes som gisler, har derimot falt fra 61 for ett år siden, til 52, viser RSFs oversikt. 21 av journalistgislene holdes av den ytterliggående islamistgruppa IS.

Les også: Tyrkia har sendt ut arrestordre på 42 journalister

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden