Amerikanske senatorer vil granske hacking

Senator Chuck Schumer varsler at det skal nedsettes en komité for å granske hackingen i forbindelse med valget.
Senator Chuck Schumer varsler at det skal nedsettes en komité for å granske hackingen i forbindelse med valget. Foto: James Lawler Duggan / Reuters

Senatorer fra begge partier i USA vil nedsette en komité for å granske hackingen som Russland beskyldes for i forbindelse med valget. Donald Trump er ikke klar til å godta påstandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den demokratiske senatoren Chuck Schumer opplyser ifølge Reuters at foruten ham selv og partikameraten Jack Reed står også de republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham bak initiativet.

Schumer håper flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, vil støtte granskingen.

Les også: Det hvite hus: Putin direkte involvert i USAs valgkamp

Beskyldte Putin

President Barack Obama beskyldte fredag indirekte Russlands president Vladimir Putin for personlig å ha stått bak hackingen av Demokratene før valget.

– Det skjer ikke mye i Russland uten at Putin vet det, sa Obama, som allerede to måneder før valget tok opp saken i samtale med Putin.

Hackerne var inne i Den demokratiske nasjonalkomiteens it-systemer og epostkontoen til valgkamplederen John Podesta.

Ifølge amerikanske etterretningstjenester sto russiske hackere bak angrepet, der de angivelig fikk tak i data som ble lekket via WikiLeaks. Både FBI og CIA mener formålet var å hjelpe Donald Trump til seier over Hillary Clinton.

Ingenting tyder på at russerne har forsøkt å påvirke selve valget eller opptellingen.

Les også: FBI enig med CIA om russisk innblanding i USA-valget

Godtar ikke

Rådgivere for den kommende presidenten Donald Trump sa søndag at Trump ikke er klar til å akseptere at Russland sto bak hackingen for å hjelpe ham. Og selv om det skulle være sant, sier de at han vant valget uansett.

– Hele greia er bare spinn. Jeg mener at Demokratene heller burde se seg i speilet og akseptere at de tapte valget, sier Trumps påtroppende stabssjef Reince Priebus.

En annen rådgiver, Kellyanne Conway, spør etter beviser for påstanden.

– Det virker som Obama er under press fra Hillary Clintons lag, som ikke kan akseptere valgresultatet, sier hun som respons på president Obamas lovnad om å svare på den russiske hackingen.

Trump selv har tidligere avvist påstandene om russisk hacking for å hjelpe ham som latterlige.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden