Obama advarer Putin

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama sier han gir fra seg et USA som er sterkere og mer velstående enn det han tok over for åtte år siden. Men han innrømmer at det vanskeligste har vært Syria-konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verden står samlet i avsky over de grusomme angrepene på Aleppo, sa Obama da han holdt sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

– Selv om han kanskje kan oppnå en taktisk seier, så kan ikke Assad slakte seg fram til legitimitet, sa Obama.

Han forsvarte imidlertid at USA har unnlatt å gripe direkte inn for å stanse borgerkrigen i Syria.

– Det var ikke mulig for USA å intervenere i Syria halvveis. USA måtte ha gått helhjertet inn med stor innsats, og det kunne vi ikke.

Obama la til at han føler et stort ansvar for blodbadet i Syria, men fastholdt at det var riktig å ikke gripe inn. Han tok imidlertid til orde for at en uavhengig observatørstyrke må settes inn i Aleppo for å overvåke evakueringen av sivile fra den krigsherjede byen.

Les også: FBI enig med CIA om russisk innblanding i USA-valget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarte Putin

Obama var innom mange temaer på pressekonferansen, blant annet Russlands cyberangrep for å påvirke det amerikanske presidentvalget. Like før Obamas pressemøte begynte kom nyheten om at FBI er enig i CIAs konklusjon om at Russland aktivt, via hackerangrep, blandet seg inn i valgkampen for å sørge for at Donald Trump vant og Hillary Clinton tapte.

– Det er viktig å få analysert disse hendelsene og hindre at noe slikt skjer igjen, sa Obama. Han la til at han allerede i september ba den russiske presidenten Vladimir Putin om å slutte med angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at Donald Trump deler bekymringen over utenlandsk innblanding i amerikanske valg, sa Obama.

Les også: Trumps team anklager CIA for å ha politisk agenda

Trump har imidlertid gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding i valget.

Juleferie på Hawaii

Obama begynte pressekonferansen med å ramse opp alt han hadde oppnådd i løpet av sine åtte år i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket at arbeidsledigheten var mye lavere, at nærmere 90 prosent av amerikanerne nå har helseforsikring, at USA nå er langt mindre avhengig av utenlandsk olje, og at aksje- og finansmarkedene har hentet seg inn igjen etter finanskrisen.

Fredagens seanse i presserommet i Det hvite hus var det siste Obama gjorde før han reiser på juleferie til Hawaii med familien.