Millioner av barn sulter i Jemen

Millioner av barn sulter i Jemen, og ett barn dør nå hvert tiende minutt av matmangel, diaré eller infeksjoner som lett kunne ha vært behandlet, advarer UNICEF. Foto: Reuters / NTB scanpix
Millioner av barn sulter i Jemen, og ett barn dør nå hvert tiende minutt av matmangel, diaré eller infeksjoner som lett kunne ha vært behandlet, advarer UNICEF. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 2,2 millioner småbarn lider av akutt feilernæring i krigsherjede Jemen, og minst ett barn dør nå hvert tiende minutt som følge av dette, advarer FNs barnefond.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen for barna i Midtøstens fattigste land har aldri vært så katastrofal som nå, sier UNICEFs representant i Jemen, Meritxell Relano.

Minst 462.000 barn er i akutt fare for å dø, og i enkelte områder av landet er situasjonen kritisk for åtte av ti barn.

Sikker død

UNICEF har i år forsynt rundt 4 millioner barn i Jemen med vitamintilskudd og anslår selv at de har bidratt til å redde drøyt 200.000 barn i landet fra den sikre død.

Krigen gjør det imidlertid svært vanskelig å nå fram til mange områder, noe som har resultert i katastrofal mangel på mat og helsetilbud.

– Vi ber alle parter i konflikten om å gi oss fri tilgang til barn som trenger det over hele landet, slik at vi kan forsyne dem med mat, behandle dem som er feilernærte og støtte opp om landets helsevesen, sier Relano.

Krigsforbrytelser

Saudi-Arabia kastet seg inn i krigen i Jemen da sjiamuslimske Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjeringshæren grep makten i hovedstaden Sana i september 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Minst 10.000 sivile er drept og 30.000 såret er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-militsen i Jemen, der en rekke militsgrupper også kjemper om makten. Foto: Khaled Abdullah / Reuters
Minst 10.000 sivile er drept og 30.000 såret er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-militsen i Jemen, der en rekke militsgrupper også kjemper om makten. Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi flyktet i eksil til Saudi-Arabia, men har senere returnert til Jemen og opprettet base i havnebyen Aden.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen, og det er også grupper med bånd til IS i landet

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret, mange av dem sivile, og FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNS nødhjelpssjef: – Jemen på randen av kollaps

Norsk hjelp

Krigen har også vært en økonomisk katastrofe for Jemen, som allerede før konflikten hadde den høyeste forekomsten av feilernæring i verden og var avhengige av å importerte 90 prosent av maten.

FNs matvareprogram (WFP) slo alarm alt for flere måneder siden og tryglet verden om å få opp øynene for sultkatastrofen som var i ferd med å utvikle seg. Norge er ett av landene som har reagert og bevilget 25 millioner kroner i ekstraordinær støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den humanitære situasjonen i Jemen er katastrofal, slo utenriksminister Børge Brende (H) fast i forrige måned.

Les også: Få tegn til våpenhvile i Jemen

En skam

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland ber verdenssamfunnet gripe inn og få slutt på det han betegner som den menneskeskapte katastrofen i Jemen.

– Dersom man ikke finner en løsning på konflikten og klarer å snu den økonomiske krisen krigen har påført landet, vil Jemen gli enda lenger ned i håpløshet og fortvilelse, sier Egeland.

Flyktninghjelpen har i år nådd fram til rundt 1 million mennesker i Jemen, men anslår at minst 19 millioner trenger hjelp.

– Dersom giverviljen er like lunken i 2017, vil det være umulig å hjelpe alle som trenger det. Tross en utrolig vanskelig situasjon har hjelpearbeidere i landet vist at de når fram. Det vil være en skam om manglende midler er det som skal være avgjørende, sier Egeland.

Krigen i Jemen:

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden mars 2015 utført luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen.

* Militsen ble drevet ut av Aden i fjor sommer, og Hadi returnerte til byen samme høst. Den saudiledede bombingen har imidlertid ikke nedkjempet Houthi-bevegelsen.

* Ifølge FN er minst 10.000 mennesker drept og nærmere 30.000 såret siden konflikten brøt ut. Nærmere 4.000 av de drepte er sivile.

* FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har tatt til orde for en internasjonal gransking og mener at Saudi-Arabia har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

* Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (UNICEF) og andre hjelpeorganisasjoner advarer mot omfattende sult i Jemen, som alt før krigen var Midtøstens fattigste land.