Tungt skyts mot Aleppo

Sivile i Aleppo med sine eiendeler venter på muligheten til å evakuere de opprørskontrollerte områdene. Foto: Reuters / NTB scanpix
Sivile i Aleppo med sine eiendeler venter på muligheten til å evakuere de opprørskontrollerte områdene. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske myndigheter har tatt en pause i luftangrepene, men fortsetter å angripe opprørerkontrollerte Øst-Aleppo med artilleri. Ifølge FN hindrer opprørerne sivile fra å flykte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artilleriangrepene pågikk natt til og i morgentimene fredag.

Russland erklærte torsdag «humanitær pause» i kamphandlingene, men syriske myndigheter stanset bare luftangrepene mot Øst-Aleppo, som kontrolleres av opprørere.

Natten gjennom og inn i morgentimene fredag fortsatte beskytningen på bakken, og minst 18 sivile er drept, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Les også: – På tide med nye fredssamtaler i Syria

Kraftig beskytning

En AFP-reporter i området opplyser å ha hørt drønnene fra artilleriet hele natten:

– Det var kraftig beskytning og harde kamper i flere av de okkuperte områdene, spesielt i Bustan al-Qasr, sier leder for SOHR, Rami Abdulrahman.

Etter samtaler med USAs utenriksminister John Kerry i Hamburg torsdag erklærte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov en pause i syriske militærangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag formiddag uttalte Lavrov at angrepene skal fortsette så lenge det fortsatt finnes «banditter» igjen i Øst-Aleppo.

Syriske styrker har de siste ukene gjenerobret 85 prosent av det østlige Aleppo som opprørene har kontrollert siden sommeren 2012.

Les også: Russland hevder Syria tar pause i Aleppo-angrepene

– Hindrer flukt

Fredag formiddag hevdet den russiske hæren at over 8.000 sivile, blant dem nesten 3.000 barn, hadde benyttet seg av muligheten til å flykte fra Øst-Aleppo det siste døgnet, med russisk hjelp.

14 opprørere har dessuten overgitt seg til syriske regjeringsstyrker og blitt benådet, ifølge den russiske hæren.

Kort tid etter kom det en uttalelse fra FN der det heter at opprørsgrupper i Øst-Aleppo hindrer sivile fra å flykte.

– Noen av de sivile som prøver å flykte, blir angivelig hindret i sine forsøk av væpnede opprørsgrupper, sa Rupert Colville, talsmann ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Genève.

Les også:

– Har fordrevet opprørerne fra Aleppos gamleby

Assads styrker tar stadig større deler av Aleppo

Harde kamper i Aleppo under hærens framrykking