John Glenn er død

ASTRONAUT: John Glenn i et romfartøy, slik han vil huskes.
ASTRONAUT: John Glenn i et romfartøy, slik han vil huskes. Foto: Ho / AFP

Astronaut og tidligere senator John Glenn er død, 95 år gammel, melder Ohio State University.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glenn ble i 1962 den første amerikaneren som gikk i bane rundt jorda. Han var en av den originale gruppa på sju som ble plukket ut til å få astronauttrening i USA, de såkalte «Mercury Seven».

I 1998 skapte han historie igjen, da han som 77-åring fløy en åtte dager lang ekspedisjon med romfergen Discovery. Det gjorde ham til den eldste astronauten noensinne.

Før han ble astronaut var Glenn jagerflyger i det amerikanske marineinfanteriet. Han avsluttet flygerutdannelsen i 1943, og deltok både i kampene i Stillehavet og Koreakrigen. Til sammen deltok han i 149 kampoppdrag i de to krigene.

Glenn var også kjent som politiker, og satt i Senatet for Demokratene fra 1974 til 1999.

Glenn ble innlagt ved OSU-sykehuset James Cancer Hospital for litt over en uke siden, ifølge John Glenn College of Public Affairs.

– John Glenn, som var et amerikansk ikon og tjente sitt land som jagerflyger, romfartspioneer og senator for Ohio, døde torsdag 8. desember i Columbus, melder universitetet på sine nettsider.

Blant dem som hyllet John Glenn da meldingen om dødsfallet kom, var Ohio-guvernør John Kasich. Han brukte de samme ordene som Glenns astronautkollega Scott Carpenter brukte over radioen da Glenn ble skutt ut i verdensrommet i 1962:

– Godspeed, John Glenn, skriver guvernøren i en uttalelse – noe som best kan oversettes som «lykke til på reisen».

Personvernpolicy