John Glenn er død

ASTRONAUT: John Glenn i et romfartøy, slik han vil huskes.
ASTRONAUT: John Glenn i et romfartøy, slik han vil huskes. Foto: Ho / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astronaut og tidligere senator John Glenn er død, 95 år gammel, melder Ohio State University.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glenn ble i 1962 den første amerikaneren som gikk i bane rundt jorda. Han var en av den originale gruppa på sju som ble plukket ut til å få astronauttrening i USA, de såkalte «Mercury Seven».

I 1998 skapte han historie igjen, da han som 77-åring fløy en åtte dager lang ekspedisjon med romfergen Discovery. Det gjorde ham til den eldste astronauten noensinne.

Før han ble astronaut var Glenn jagerflyger i det amerikanske marineinfanteriet. Han avsluttet flygerutdannelsen i 1943, og deltok både i kampene i Stillehavet og Koreakrigen. Til sammen deltok han i 149 kampoppdrag i de to krigene.

Glenn var også kjent som politiker, og satt i Senatet for Demokratene fra 1974 til 1999.

Glenn ble innlagt ved OSU-sykehuset James Cancer Hospital for litt over en uke siden, ifølge John Glenn College of Public Affairs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– John Glenn, som var et amerikansk ikon og tjente sitt land som jagerflyger, romfartspioneer og senator for Ohio, døde torsdag 8. desember i Columbus, melder universitetet på sine nettsider.

Blant dem som hyllet John Glenn da meldingen om dødsfallet kom, var Ohio-guvernør John Kasich. Han brukte de samme ordene som Glenns astronautkollega Scott Carpenter brukte over radioen da Glenn ble skutt ut i verdensrommet i 1962:

– Godspeed, John Glenn, skriver guvernøren i en uttalelse – noe som best kan oversettes som «lykke til på reisen».