IS til kraftig motangrep i Mosul

Irakiske soldater på en lastebil ved Bartila øst for Mosul. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
Irakiske soldater på en lastebil ved Bartila øst for Mosul. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kraftige motangrep fra ekstremistgruppen IS sørøst i Mosul har påført de irakiske regjeringsstyrkene store tap, sier en offiser i den irakiske hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et feltsykehus et par kilometer fra fronten opplyser onsdag formiddag at det har behandlet et titall sårede regjeringssoldater. Tirsdag opplyste hæren at den hadde flyttet frontlinjen to kilometer fram.

– Vi står nå i al-Taamim, tre kilometer fra elven, inkludert et område på en kilometer uten noen bygninger, sier offiser Maan Saadi i antiterrorstyrken CTS. Irakerne har flere ganger opplevd at raske fremrykninger har blitt fulgt av tilbakeslag i nattlige motangrep.

Regjeringsstyrkene har trengt dypere inn i byen de har kjempet i flere uker for å gjenerobret fra ekstremistgruppen, som har kontrollert den siden juni 2014. Til tross for motangrepene fra IS, ser det ut til at hærens fremrykking har hjulpet til med å lette presset mot spesialstyrkene som i stor grad har ledet an i kampene i byen, som var Iraks nest største før krigen.

Les også: Kaos da hjelpeforsyninger nådde Mosul

Ingen detaljer

Onsdag opplyste spesialstyrkene at de hadde inntatt nok en bydel og rykket nærmere elven Tigris, som deler byen i en vestlig og en østlig del. Soldatene har «fullstendig frigjort bydelen al-Elam, og det irakiske flagget vaier nå over bygninger i området, sier generalløytnant Abdul-Amir Yarellah. Han legger til at IS-styrkene har «lidd tap», men går ikke nærmere inn på dette.

– Daesh venter til natten med å angripe våre styrker, sier en offiser i hæren og bruker den arabiske betegnelsen på IS. Han sier regjeringsstyrkene er påført «store tap», men går ikke nærmere inn på hva han legger i dette. Den irakiske regjeringen har ikke offentliggjort noen tall på drepte eller sårede i offensiven i Mosul eller kamper andre steder nord i Irak. Forrige uke sa FN at 2.000 irakiske soldater var drept forrige måned, men etter press fra hæren har FN sagt de ikke lenger vil oppgi tapstall for de irakiske styrkene.

Les også: Irakiske styrker rykker fram mot ny Mosul-bydel

Propaganda

IS' propagandaorgan Amaq har også kommet med oppdateringer om kampene i Mosul. De har sluppet en video der den britiske journalisten John Cantlie viser fram hvordan flyangrep utført av den USA-ledede koalisjonen har ødelagt fire av de fem viktigste broene i byen.

Cantlie ble tatt til fange i Syria i 2012 og brukes aktivt av gruppens propagandaapparat. den siste videoen er det første livstegnet fra Cantlie siden en video som ble sluppet i juli.

Les også:

Press på Irak for å etterforske likvideringer

Spesialstyrker rykker fram i urbane områder i Mosul

IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden