OSSE protesterer mot arrestasjon av journalist

OSSE kritiserer myndighetene i Turkmenistan etter rapporter om at en uavhengig journalist er pågrepet og risikerer lang fengselsstraff for å ha vært i besittelse av snus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dunja Mijatovic, som er representant for pressefrihet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), sier Turkmenistan må «sørge for journalisters sikkerhet» og umiddelbart løslate Khudajberdy Allasjov, som ifølge familien ble arrestert 3. desember. Da han ble pågrepet jobbet Allasjov for den turkmenskspråklige tjenesten til radiostasjonen Radio Free Europe, som finansieres av den amerikanske Kongressen.

Radiostasjonen meldte mandag at deres journalist ble banket opp da han ble arrestert og siterer kona til Allasjov, som sier mannen risikerer inntil sju års fengsel for siktelsen mot ham. Den lokale snusvarianten nasvai er riktignok ulovlig i Turkmenistan, men bruken er utbredt der som i andre tidligere sovjetrepublikker i Sentral-Asia.

En annen bidragsyter til kanalen ble pågrepet i 2015 og siktet for narkotikalovbrudd, noe kritikere sier en vanlig metode regjeringen bruker for å presse mediene til taushet.

Turkmenistan havnet på 178. plass av 180 land på pressefrihetsoversikten til Reportere uten grenser.

Les også:

Fransk journalist utvist fra Tyrkia

Somalisk journalist drept i Mogadishu

Mexicansk journalist skutt og drept

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden