75 år siden angrepet mot Pearl Harbor

Over 2.400 amerikanere ble drept og 21 amerikanske krigsskip og 188 kampfly ble ødelagt i Japans massive flyangrep mot USAs marinebase ved Pearl Harbor på Hawaii 7. desember 1941.
Over 2.400 amerikanere ble drept og 21 amerikanske krigsskip og 188 kampfly ble ødelagt i Japans massive flyangrep mot USAs marinebase ved Pearl Harbor på Hawaii 7. desember 1941. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Shinzo Abe kommer ikke til å be om unnskyldning for Japans angrep mot Pearl Harbor når han senere i måneden besøker den amerikanske marinebasen på Hawaii.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag er det 75 år siden det massive flyangrepet, som kostet over 2.400 amerikanere livet og ødela 21 amerikanske krigsskip og 188 kampfly.

Angrepet førte til at USA ble trukket med i andre verdenskrig og fire år senere slapp historiens første atombomber over de to japanske byene Hiroshima og Nagasaki.

Beklager ikke

Barack Obama besøkte tidligere i år som første amerikanske president Hiroshima, men ba ikke om unnskyldning for de to atombombene som kostet over 240.000 japanere livet.

Abe besøker som første japanske statsminister Pearl Harbor 27. desember, men kommer heller ikke til å beklage, opplyser en talsmann.

Japans statsminister Shinzo Abe kommer ikke til å be om unnskyldning når han besøker Pearl Harbor senere i måneden. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Japans statsminister Shinzo Abe kommer ikke til å be om unnskyldning når han besøker Pearl Harbor senere i måneden. Foto: Agustin Marcarian / Reuters

– Hensikten med dette besøket er å minnes krigens ofre, ikke å be om unnskyldning, sier Abes talsmann Yoshihide Suga.

– Besøket vil være en anledning til å vise framtidige generasjoner at vi er fast bestemt på å ikke gjenta krigens redsler og lidelser. Det er også en mulighet til å demonstrere forsoningen mellom Japan og USA, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheters prisvinnende graveprosjekt Krigssommeren

Carter-besøk

Samtidig med årsdagen for Pearl Harbor-angrepet, besøker USAs forsvarsminister Ashton Carter Japan.

– Alliansen mellom USA og Japan har aldri vært sterkere enn i dag. Dette går begge veier og tjener begge land like mye, sier Carter.

I forbindelse med Carters besøk kunngjør USA at de vil gi tilbake et område på drøyt 4.000 hektar som det amerikanske forsvaret har benyttet til jungeltrening på øya Okinawa helt sør i Japan.

USA kontrollerte Okinawa helt til 1972, da øya formelt ble gitt tilbake til Japan.

Les også:

Kvinnelige flypiloter fra andre verdenskrig nektes begravelse ved æresgravplass

Fikk mystisk brev 70 år etter krigen

Angrepet på Pearl Harbor:

* Pearl Harbor er en amerikansk flåtebase på sørkysten av øya Oahu i Hawaii. * Japans angrep på Pearl Harbor 7. desember 1941 var den direkte foranledning til at USA kom med i den annen verdenskrig.

* De japanske bombeflyene senket eller ødela blant annet fem amerikanske slagskip som lå til ankers i havna, og skadd tre andre.

* I alt 353 japanske fly deltok i overraskelsesangrepet; alle bortsett fra 29 kom tilbake. Praktisk talt ingen amerikanske fly klarte å komme seg på vingene i løpet av angrepet.

* 2.335 amerikanske soldater og 68 sivile ble drept, hvorav 1.177 om bord i slagskipet Arizona. Skipet ligger fortsatt på bunnen og er nå krigsminnesmerke.

* Totalt ble 21 amerikanske krigsskip og 188 fly helt eller delvis ødelagt i angrepet.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon)