HRW: Utstrakt bruk av tortur i Kina

President Xi Jinpings kamp mot korrupsjon har bidratt til økt bruk av tortur, mener Human Rights Watch.
President Xi Jinpings kamp mot korrupsjon har bidratt til økt bruk av tortur, mener Human Rights Watch. Foto: Jason Lee / Reuters

Bruk av tortur er utstrakt i Kinas shuanggui-nettverk, et internt disiplineringssystem i kommunistpartiet som lever side ved side med det ordinære rettsvesenet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge HRW har over 15 tjenestemenn angivelig mistet livet som følge av mishandling i shuanggui-systemet siden 2007.

Rundt 88 millioner medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet er underlagt det interne rettsvesenet som går under navnet «shuanggui». Systemet er uavhengig fra rettslige myndigheter.

President Xi Jinping har siden han kom til makten slått hardt ned på korrupsjon, og over 1 million offentlig ansatte er omfattet av det noen mener ligner mer på en politisk utrensning.

Mange har forsvunnet sporløst og siden blitt holdt innesperret i uoffisielle fangeleirer der de har måttet «tilstå» korrupsjon, før de videre har blitt overført til rettsvesenet og blitt dømt.

– President Xi har bygget sin kamp mot korrupsjon på et system basert på overgrep og ulovlige arrester, sier HRWs Kina-direktør Sophie Richardson.

Undersøkelse: En av ti er likegyldig til bruk av tortur

Torturmetoder

HRW viser til at ofre for shuanggui-straffesystemet har blitt hindret i å sove, de har blitt nektet mat og drikke, de har blitt slått kraftig, blitt tvunget til å stå i smertefulle stillinger over lengre perioder, og deres familier har blitt truet.

Et tidligere offer forteller om hvordan han måtte dikte opp en falsk forklaring for å unngå å bli banket opp. En annen sier han ble tvunget til å sitte i tolv timer og stå de neste tolv timene, inntil «mine bein svulmet opp, rumpeballene ble såre og begynte å utskille væske».

En advokat i Beijing forteller at hans klient fikk sove kun én time hver dag og måtte tilbringe resten av tiden med en bok som han måtte balansere på hodet. Etter åtte dager, «innrømmet han alt og godtok alt de sa», forteller advokaten.

Les også: Amnesty: Italia har brukt torturmetoder mot migranter

Alle dømmes

– På dette tidspunktet hadde føttene hans svulmet opp og lignet elefantbein, og han klarte ikke lenger å urinere, sier advokaten.

– Shuanggui undergraver ikke bare Kinas rettsvesen, det gjør narr av det, sier Richardson, som viser til at 99,92 prosent av alle som fremstilles for kinesiske domstoler, blir dømt.

– Rettssalene fungerer som stempler og tilfører den svært ulovlige prosessen i kommunistpartiet troverdighet, sier hun.

Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden