Tidligere barnesoldat avviser krigsforbrytelser

Den tidligere barnesoldaten og opprørsleder Dominic Ongwen er tiltalt for krigsforbrytelser. Foto: Peter Dejong / Reuters / NTB scanpix
Den tidligere barnesoldaten og opprørsleder Dominic Ongwen er tiltalt for krigsforbrytelser. Foto: Peter Dejong / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den tidligere barnesoldaten Dominic Ongwen fra Uganda avviste anklager om krigsforbrytelser da rettssaken mot ham startet ved straffedomstolen ICC i Haag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dominic Ongwen ble bortført av Herrens motstandshær (LRA) som barn. Han steg i gradene og ble etter hvert en av de mest fryktede lederne i opprørsgruppen som ble ledet av Joseph Kony.

– Dominic Ongwen ble en av LRAs høyest rangerte kommandanter. På grunn av sin krigerske lojalitet og fryktløshet steg han raskt i gradene, fremholdt sjefaktor Fatou Bensouda ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i retten tirsdag.

– Det skjedde ved at han med entusiasme sluttet seg til LRAs voldsbruk, og ved at han demonstrerte at han kunne være mer aktiv og brutal enn de andre, la hun til.

– Ikke LRA

Retten fikk tirsdag se det aktor beskrev som ekstremt grusomme bilder i en video fra flyktningleiren Lukodi etter et LRA-angrep. Videoen viste lemlestede barn og forkullede babylik.

Ongwen, som nå er i begynnelsen av 40-årene, nektet tidligere tirsdag straffskyld for totalt 70 tilfeller av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

– I Guds navn avviser jeg alle disse anklagene i respekt for krigen i Nord-Uganda, sa Ongwen.

Han fastholdt at han ikke «var LRA», men derimot ett av gruppens ofre.

Brutalitet

Ongwen skal blant annet ha holdt kvinner som sexslaver, og han er tiltalt for å stå bak massakre, voldtekter, lemlestelser og bortføring. Hans menn anklages for å ha bortført flere tusen barn.

Den tidligere barnesoldaten var en av de øverste LRA-lederne inntil han ble arrestert i januar i fjor.

Det er ventet at forsvareren vil be retten ta hensyn til Ongwens egne traumatiske opplevelser.

Ongwen, som gikk under tilnavnet «hvite maur», anklages også for å ha spilt en sentral rolle i hevnangrep mot sivile i nabolandet Kongo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden