Én av ti er likegyldig til bruk av tortur

Urovekkende mange mener at tortur er akseptabelt i krig, viser ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix
Urovekkende mange mener at tortur er akseptabelt i krig, viser ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix

Én av ti nordmenn stiller seg likegyldig til bruk av tortur og utsulting av sivile i krig, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen om folks holdninger til krig og konflikter er utført av Den Internasjonale Røde Kors- komiteen (ICRC) og Norges Røde Kors.

– At så mange mennesker mener torturer et akseptabelt virkemiddel i krig og konflikt, er oppsiktsvekkende og alvorlig, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Les også: Amnesty: Italia har brukt torturmetoder mot migranter

Likegyldige

Over 17.000 mennesker i ti land har deltatt i undersøkelsen, og noen av resultatene overrasker.

Nordmenn er for eksempel mer likegyldige til bruk av tortur enn mennesker i Jemen, men mer kritiske enn man er i mange andre land.

På spørsmål om krigsfanger kan tortureres, svarer 12 prosent av de spurte i Norge ja, mens 66 prosent svarer nei.

I USA mener hele 46 prosent av de spurte at tortur av krigsfanger er akseptabelt, mens andelen er hele 70 prosent i Nigeria.

Les også: HRW anklager tyrkisk politi for tortur

Sult som våpen

På spørsmål om det er akseptabelt å nekte sivilbefolkningen mat, vann og medisiner i krig, for å svekke fienden, svarer hver tiende nordmann ja.

– Det er forferdelig og urovekkende at såpass mange mener at å sulte ut befolkningen er del av strategien. Det ligger et betydelig ansvar på de krigførende partene å slippe inn hjelp til sivilbefolkningen. Tallene viser også en klar forskjell på de landene som er berørt av krig og de som ikke er, sier Apeland.

– Å sulte ut sivile er et kynisk og klart brudd på internasjonal humanitær rett, sier Apeland, som viser til forholdene i Aleppo i Syria.

Les også: – Betjentens atferd kan bare beskrives som tortur

Tankevekker

Han mener norske og andre lands myndigheter har et betydelig ansvar når det gjelder å informere om folkeretten som forbyr enhver form for tortur, både i krig og fredstid.

– Denne undersøkelsen er en tankevekker og viser at befolkningen i land som er i konflikt er mer positive til krigens regler enn de som ikke er i konflikt. De opplever at hjelpen kommer fram, og at krigens regler fungerer. Det er ikke noe vi i Norge ser på samme måte. Vi ser ofte det som ikke fungerer, sier Apeland.

Les også:

Amnesty: – Nær 18.000 fanger har dødd i syriske fengsler

Danmark kritiseres for manglende torturundersøkelser

Fra tortur til kvinnefrigjøring

Personvernpolicy