USA gir etter for protester – utsetter rørprosjekt

Demonstranter har i flere uker slått leir ved området hvor den omstridte oljerørledningen er planlagt. Bildet er tatt i september. Foto: Andrey Cullen / Reuters / NTB scanpix.
Demonstranter har i flere uker slått leir ved området hvor den omstridte oljerørledningen er planlagt. Bildet er tatt i september. Foto: Andrey Cullen / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Urfolk- og miljødemonstranter ved Standing Rock har delvis vunnet fram med sine krav. Myndighetene setter inntil videre ned foten for deler av den omstridte rørledningen Dakota Access.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hærens ingeniørkorps, som eier deler av grunnen der den planlagte oljerørledningen skal passere, vil foreløpig ikke gi tillatelse til at Dakota Access får passere under den oppdemmede innsjøen Oahe ved urfolksområdet Standing Rock.

Beslutningen regnes som en viktig seier for miljøforkjempere og for de innfødte siouxene. De har i flere måneder kjempet mot prosjektet, som de sier truer både drikkevannet og områder som er viktige for siouxenes kultur.

Vurderer andre ruter

Visesekretær for hærens sivile innsats, Jo-Ellen Darcy, sier avgjørelsen er basert på behovet for å «undersøke alternative ruter» for rørprosjektet. Hun understreker at dette ikke utelukker at rørledningen kan bli lagt under reservoaret.

– Selv om vi har hatt en vedvarende diskusjon og informasjonsutveksling med siouxene ved Standing Rock og Dakota Access, er det tydelig at det er mer jobb som må gjøres, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet som bygger oljerørledningen, Energy Transfer Partners, har tidligere sagt det er uaktuelt å endre på ruten. De har foreløpig ikke kommentert hærens avgjørelse.

– Alvorlig feil

Guvernør Jack Dalrymple i North Dakota kaller avgjørelsen en «alvorlig feil» som «forlenger den farlige situasjonen» med flere hundre demonstranter som overnatter ute på statlig land i kaldt vintervær. Kongressmedlem Kevin Cramer sier at hæren sender et «svært kjølig signal» for framtidens infrastruktur i USA.

Oljerørledningen strekker seg gjennom fire delstater og har et budsjett på 32 milliarder kroner. Prosjektet er i stor grad ferdigstilt, bortsett fra delen som er planlagt under innsjøen Oahe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jubel

Da nyheten ble kjent søndag, brøt det ut jubel og sang blant demonstrantene som har samlet seg ved Standing Rock. En av dem, Miles Allard, sier at han er lettet over avgjørelsen, men er forsiktig med å feire full seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hva Trump kommer til å gjøre. Hele verden følger med. Jeg sier til alle folkene våre at de må fortsette kampen og ikke dra før det er over, sier Allard, som hører til sioux-stammen ved Standing Rock.

De lokale urfolkene har fått støtte fra flere andre stammer, miljøvernere og krigsveteraner, som har slått leir på landområdene.

Overvåker situasjonen

Flere ganger har det kommet til harde sammenstøt mellom demonstrantene og politiet. Blant annet skal politiet ha brukt vannkanoner mot demonstrantene, til tross for at det er kuldegrader. Politiet hevder demonstrantene har kastet stein og brennende vedkubber mot dem.

Justisminister Loretta Lynch sier at justisdepartementet vil «fortsette å overvåke situasjonen» og står klare til å «tilby ressurser for å hjelpe alle som kan spille en konstruktiv rolle i å roe ned spenningene» i området.

– Sikkerheten til alle som er i området, politifolk, innbyggere og demonstranter, er fortsatt vår største bekymring, sier hun.