Trump lover å samle et «veldig splittet» USA

Påtroppende president Donald Trump sier han vil samle et splittet USA. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix.
Påtroppende president Donald Trump sier han vil samle et splittet USA. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

På første stopp på sin seiersturné lovet Donald Trump å lege USAs sår, og han sa at landet ikke har noe annet valg enn å samle seg og stå imot fanatisme. Utover i talen ble tonen imidlertid hardere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er en veldig splittet nasjon. Men vi kommer ikke til å være splittet lenge, sa den kommende presidenten til tusenvis av tilhengere på en stadion i Ohio.

Arrangementet er første stopp på Trumps seiersferd, hvor han skal reise rundt for å takke folk i delstater som bidro til at han vant presidentvalget.

– Vi kommer til å finne en felles grunn, og vi skal få jobben gjort skikkelig. Vi fordømmer fanatisme og fordommer i alle former og støter fra oss alle budskap om utestengning og separasjon, sa Trump.

Den kommende presidenten lovet også at han vi prøve å jobbe sammen med Demokratene for å løse den fastlåste situasjonen i Washington.

Les også: Omtelling i gang i Wisconsin etter presidentvalget

Angrep pressen

Men etter å ha vært svært forsonende og imøtekommende i starten av talen, endret Trump tone og gikk over til den mer konfronterende linjen han er kjent for.

USAs politiske presse, ulovlig innvandring og landets flyktningprogram fikk gjennomgå. Trump angrep også sine kritikere og lovet å bekjempe etablissementet i Washington.

Fra scenen i Ohio bekreftet Trump også at han vil utpeke den pensjonerte generalen James Mattis som forsvarsminister.

Les også: Donald Trump holder seg til eliten

Vil stanse utflagging

Tidligere på dagen besøkte Trump air condition-produsenten Carrier i nabostaten Indiana. Under valgkampen nevnte Trump en rekke ganger Carrier, som hadde planer om å kutte over tusen stillinger, legge ned fabrikken i Indianapolis og flytte produksjonen til Mexico. Nå har selskapet lovet at minst 800 av de amerikanske ansatte får beholde jobbene.

– Selskaper vil ikke lenger kunne forlate USA uten at det får konsekvenser, sa den påtroppende presidenten.

I talen forsikret Trump at han kommer til å holde valgkampløftet om å bygge en mur langs grensa mot Mexico for å hindre ulovlig innvandring. Dette sto i kontrast til et intervju han ga etter valget, hvor han sa det kan hende det vil holde med et gjerde langs deler av grensa.

Les også:

Trump vil straffe selskaper som flagger ut

CIA-sjef advarer Trump mot å avslutte atomavtale

Trump utnevner flere nye ministre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden