Mattis blir forsvarsminister

Trump møtte Mattis i oktober og ville da ikke avsløre om det ble landets neste forsvarsminister.

Mannen Donald Trump vil ha som forsvarsminister, James Mattis, har tung krigserfaring og er kjent for sin direkte stil. Han har også et bibliotek med over 7.000 bøker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pensjonerte firestjerners generalen kommer fra det amerikanske marineinfanteriet og går under flere tilnavn, blant dem «Mad Dog Mattis».

– Vær høflig, vær profesjonell, men ha en plan om å drepe alle du møter, er et av sitatene Mattis er mest kjent for.

Mattis, som i dag er 66 år gammel, har bred erfaring fra slagmarken. Under golfkrigen i 1991 ledet han en bataljon med marineinfanterister, og da USA med allierte invaderte Irak i 2003, ledet Mattis en divisjon.

I 2010 ble han øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen med ansvaret for USAs militære operasjoner i Midtøsten, Sentral-Asia og Øst-Afrika, før han pensjonerte seg i 2013.

Les også: Omtelling i gang i Wisconsin etter presidentvalget

– Gøy å skyte dem

Det var torsdag USAs påtroppende president Donald Trump bekreftet at han vil utpeke Mattis til forsvarsminister. Trump slapp nyheten da han talte til sine tilhengere i Cincinnati under den såkalte seiersturneen etter valget.

– Vi skal utpeke Mad Dog Mattis til forsvarsminister, sa Trump, som omtalte Mattis «som den beste vi har».

Mattis' ordbruk har imidlertid ikke alltid blitt godt mottatt. Blant annet i 2005 skapte han kontrovers med en uttalelse som falt under en paneldebatt i San Diego.

– Du går inn i Afghanistan, du har karer som slår kvinner i fem år fordi de ikke brukte slør. Dere vet, karer som det, har ikke noe manndom igjen uansett. Så det er jævlig gøy å skyte dem, sa Mattis, som senere beklaget uttalelsen.

Stort bibliotek

I tillegg til «Mad Dog Mattis» kalles den pensjonerte generalen også «Warrior Monk». Årsaken er at 66-åringen aldri har vært gift.

Mattis er også kjent for å ha et bibliotek med over 7.000 bøker. I felt skal han ha sagt til marineinfanterister at det viktigste territoriet på slagmarken, er det «mellom ørene dine».

Mattis ga også soldatene han ledet lister over bøker som han krevde at de leste.

Les også: Trump vil straffe selskaper som flagger ut

Mer moderat enn Trump

Politisk framstår Mattis som mer moderat enn Trump, som han tidligere har kritisert, blant annet for uttalelsen om at USAs NATO-allierte er gratispassasjerer i forsvarsalliansen. Og mens Trump har uttrykt ønske om tettere samarbeid med Russland, har Mattis kommet med advarsler om at Moskva ønsker å «bryte opp NATO».

Samtidig ventes det at Mattis vil støtte Trumps ønske om en tøffere linje overfor Iran, og 66-åringen har vært en uttalt kritiker av atomavtalen med landet.

For at Mattis skal kunne få jobben som forsvarsminister, vil Kongressen bli nødt til å vedta nye lover. Gjeldende føderal lov slår nemlig fast at forsvarsministre ikke kan ha vært i aktiv tjeneste i løpet av de siste sju årene, skriver Washington Post.

Les også:

Trump utnevner flere nye ministre

Trump utnevner kontroversiell general som sikkerhetsrådgiver

Europas siste diktator avviser Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden