Fredsavtalen i Colombia endelig godkjent

Colombias president Juan Manuel Santos holdt tale etter å ha signert en fredsavtale med FARC-leder Rodrigo Londoño tidligere denne måneden. Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters / NTB scanpix
Colombias president Juan Manuel Santos holdt tale etter å ha signert en fredsavtale med FARC-leder Rodrigo Londoño tidligere denne måneden. Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias nasjonalforsamling har ratifisert fredsavtalen med FARC-geriljaen. Avtalen kan dermed tre i kraft allerede denne uken, men det er mange skjær i sjøen, advarer ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen, med tidligere president Alvaro Uribe i spissen, boikottet avstemningen både i underhuset og overhuset da fredsavtalen ble vedtatt.

En av Norges fremste Colombia-eksperter, seniorrådgiver Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen, gleder seg over ratifiseringen, men frykter at det er mange skjær i sjøen.

– For å kunne implementere mye av det som står i fredsavtalen, må det vedtas en rekke nye lover. Det er uklart i hvor stor grad opposisjonen vil lykkes med å trenere dette, slik at tidsplanen sprekker, sier han til NTB.

Les også: FARC-ledere i Bogota for å signere ny fredsavtale

Starter avvæpning

Ifølge president Juan Manuel Santos, som senere i måneden kommer til Norge for å ta imot Nobels fredspris, har FARC-geriljaen nå fem dager på seg til å begynne demobiliseringen. Avvæpningen av gruppen starter om 30 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter 150 dager skal de ha levert inn alle sine våpen til FN og Colombias væpnede revolusjonære styrker (FARC) vil ha sluttet å eksistere, sa Santos onsdag.

Avtalen skisserer en tidslinje for hvordan de 5.800 gjenværende FARC-soldatene skal demobiliseres til 27 «fredssoner» i en FN-overvåket prosess.

Les også: FARC og Colombia enige om ny fredsavtale

Brende lover fortsatt støtte

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker også viktigheten av å følge opp avtalen.

– Nå er det viktig at alle krefter som ønsker en slutt på den lange konflikten, støtter aktivt opp om avtalen, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har bistått som tilrettelegger i forhandlingene mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia og er også beredt til å støtte implementeringen av avtalen.

– Sammen med partene vil vi delta i oppfølgingskommisjonen som skal sikre at avtalen gjennomføres. Det sivile samfunn og menneskerettighetsorganisasjoner vil ha en sentral rolle å spille i tiden som kommer, og vi fortsetter støtten til deres arbeid, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen ny folkeavstemning

Tidligere i høst stemte et flertall av colombianerne nei til det første utkastet til fredsavtale, og det er ingen planer om å sende den nye avtalen ut til folkeavstemning.

Den nye avtalen inneholder om lag 50 endringer i forhold til den forrige, i håp om at dette skulle bidra til å dempe kritikken fra ekspresident Alvaro Uribe og opposisjonen.

FARC har imidlertid ikke villet gå med på opposisjonens krav om at opprørere som har begått overgrep, skal dømmes til fengsel i stedet for samfunnsstraff.

FARC avviste også kravet om strengere restriksjoner på gruppas mulighet til politisk deltakelse.

Flere års arbeid

FARC og regjeringen har forhandlet i flere år for å komme fram til avtalen. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen, og 6 millioner er drevet på flukt.

FARC-geriljaen har i over 50 år kjempet for jordreform og sosiale endringer for å minske økonomiske ulikheter i landet. Men mange avskyr gruppa som følge av alle bortføringene og narkotikahandelen som har finansiert krigen.

– Kampen om jorda er nøkkelen til å forstå denne konflikten. Dette har vært en politisk konflikt, men først og fremst en sosial konflikt mellom store deler av landsbygda og rike jordeiere, påpeker Skretteberg.

Les også: FARC-geriljaen prøver å overtale folket