– Svensk regjering bekymret for russiske atomvåpen

Den russiske korvetten Serpukhov fotografert i Bosporosstredet. Dette er en av to russiske korvetter med kapasitet til å bære atomvåpen, som i oktober ble flyttet i Østersjøen. Det antas at de nå ligger til kai i Kaliningrad, skriver Aftonbladet.
Den russiske korvetten Serpukhov fotografert i Bosporosstredet. Dette er en av to russiske korvetter med kapasitet til å bære atomvåpen, som i oktober ble flyttet i Østersjøen. Det antas at de nå ligger til kai i Kaliningrad, skriver Aftonbladet. Foto: Murad Sezer / Reuters

Ifølge interne dokument er den svenske regjeringen bekymret både for den skjerpede russiske retorikken, men også tilstedeværelsen av atomvåpen under øvelser i Sveriges nærområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Et urovekkende innslag i den skjerpede sikkerhetssituasjonen i nærområdene er den økte rollen atomvåpen igjen har fått, både i russisk politisk retorikk, men også i militære øvelser,» heter det i dokumenter fra det svenske utenriksdepartementet som Aftonbladet har fått tilgang til.

I dokumentene slås det fast at Sverige skal fortsette å engasjere seg i nedrustningsprosesser, der et av målene er at atomvåpenmaktene skal «senke beredskapsnivået i sine arsenal».

Forskeren Tomas Ries ved den svenske Försvarshögskolan har Russland som spesialfelt. Han sier til Aftonbladet at Russland siden slutten av 90-tallet har modernisert sine atomvåpen flere ganger. Et av eksemplene er korvettene som nylig ble flyttet i Østersjøen og kan bære atomvåpen.

– Russland har også brukt dette i øvelser, som da de i 2013 simulerte to atomvåpenangrep med bombefly mot Sverige, sier Ries til den svenske avisen.

Les også: – Økt russisk trussel mot Sverige

– Angrep usannsynlig

I regjeringsdokumentene heter det at Sverige skal unngå å trekkes inn i en retorisk opptrapping om spørsmål i nærområdene. Dokumentene oppsummerer at et væpnet angrep mot Sverige er usannsynlig, men at kriser og hendelser som innebærer militære maktmidler og trusler om angrep aldri kan utelukkes. «Russlands aggresjon mot Ukraina innebærer at risikoen for dette har økt, selv i våre nærområder», heter det.

Forskeren Aftonbladet har snakket med sier seg enig i denne vurderingen.

– Derimot kan det komme til en krise i Østersjøområdet som kan eskalere, da oppstår en svært farlig situasjon, sier Ries til avisen.

Les også: Russland advarer Sverige mot Nato-medlemsskap

– Forverret sikkerhetspolitisk situasjon

Pressesekretær for utenriksminister Margot Wallström, Pezhman Fivrin, sier til Aftonbladet at departementet «ikke kommenterer lekkede arbeidsdokumenter», men uttaler likevel at den russiske opptreden i Østersjøområdet har «forverret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa»:

– Det er derfor vi styrker vårt internasjonale samarbeid, legger flere ressurser i det nasjonale forsvaret og arbeider for tillitsbygging og forutsigbarhet i nærområdene, samt driver spørsmålet om atomvåpennedrusting tydelig og aktivt, sier han til avisen

Les også:

Slik kan Russland invadere Gotland

Säpo frykter psykologisk krigføring fra Russland

Personvernpolicy