Tsjernobyl-kraftverket dekket av gigantisk stålbygg

En gigantisk stålkonstruksjon ble tirsdag plassert over det ødelagte Tsjernobyl-kraftverket. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix
En gigantisk stålkonstruksjon ble tirsdag plassert over det ødelagte Tsjernobyl-kraftverket. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdens største flyttbare metallkonstruksjon er plassert over det ødelagte Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina for å hindre stråling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygget, som minner om en gigantisk idrettshall i rustfritt stål, kom på plass tirsdag. Dermed skal det ikke lenger være fare for nye radioaktive utslipp fra kraftverket som ble ødelagt i tidenes verste atomulykke i 1986.

– Dette er den største flyttbare konstruksjonen som menneskeheten noen gang har bygget, sa Ukrainas president Petro Porosjenko under seremonien hvor stålbygget ble presentert.

Det er 108 meter høyt og rager dermed høyere enn Frihetsgudinnen i New York. Bygget er tre ganger så tungt som Eiffeltårnet i Paris.

Prislappen tilsvarer 20 milliarder kroner, og kostnadene er delvis dekket av Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD).

Formålet er å hindre at radioaktive stoffer slipper ut av betongkonstruksjonen som ble bygget over atomkraftverket etter ulykken. Betongen har allerede begynt å sprekke opp, og det har vært frykt for at den gamle konstruksjonen kan rase sammen hvis den rammes av ekstremvær.

Personvernpolicy