Forskere bekrefter massiv koralldød i Australia

Bleke og fargeløse koraller – en livstruende tilstand hvis ikke varmen raskt avtar. Bilde fra Zenith Reef, nord i Great Barrier Reef. Foto: Greg Tordal / ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies / Reuters / NTB scanpix
Bleke og fargeløse koraller – en livstruende tilstand hvis ikke varmen raskt avtar. Bilde fra Zenith Reef, nord i Great Barrier Reef. Foto: Greg Tordal / ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sydney (NTB-DPA-TT): Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, har dødd ut i større utstrekning enn noen gang tidligere målt, ifølge australske korallforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Størst er skadene i den nordlige delen av det 2.600 kilometer lange korallrevet, ifølge en studie utført ved James Cook University i Queensland i Australia.

– Det er veldig ille. Blant de 60 revene vi undersøkte har i gjennomsnitt to tredeler av korallene som var i live i mars, gått tapt, sier professor Terry Hughes, leder for korallrevstudier ved Arc center of Excellense ved universitet.

Han har fløyet over revet med helikopter og fly for å få en oversikt over omfanget av korallblekingen, og i tillegg er det gjort stikkprøver med dykkere over hundre steder.

– Koralldøden kommer til å påvirke resten av økosystemet, sier Hughes.

2015 og 2016 er de varmeste årene som noensinne er registrert i området. Det varme vannet fører til skader på de mikroskopiske algene som lever ved korallrevet og gir det energi og sprakende farger. Med mindre temperaturene synker og algene kommer tilbake – en prosess som kan ta sju til åtte måneder – dør korallene. Hughes er redd de mest skadde delene ikke klarer å hente seg inn igjen.

Great Barrier Reef har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1981, og er en av Australias aller største turistattraksjoner.

Les også:

Koralldød kan ramme turismen i Australia

Store deler av Great Barrier Reef har mistet farge

Et av verdens største dykkerparadis er i fare

UNESCO sier nei til dumping i Great Barrier Reef

Personvernpolicy