USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

<p>Mokhtar Belmokhtar</p>
Mokhtar Belmokhtar Foto: Demotix / Corbis

Mokhtar Belmokhtar, som antas å ha ledet angrepet mot Statoil-anlegget i In Amenas i 2013, er drept i et fransk luftangrep, ifølge amerikansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser en amerikansk tjenestemann til AFP mandag. Angrepet fant sted i Libya tidligere i november, opplyser kilden.

Det har de siste årene kommet flere rapporter om at Belmokhtar, som også er kjent som «den enøyde», skulle ha blitt drept, blant annet fra Tsjad, Mali og Libya. Ingen av dem har imidlertid blitt bekreftet.

Samarbeid

Basert på den informasjonen som nå foreligger, sier amerikanske tjenestemenn at de har større tiltro til at det nye luftangrepet faktisk rammet Belmokhtar, skriver The Wall Street Journal.

Det jobbes nå for å få en endelig bekreftelse. Verken Det hvite hus eller Pentagon har så langt ønsket å kommentere saken offisielt.

USA og Frankrike har i lengre tid utvekslet etterretningsinformasjon i antiterror-saker, men forholdet ble mer formalisert i etterkant av terrorangrepene mot Paris i fjor.

I november 2015 kunngjorde USAs president Barack Obama en avtale der amerikanerne skal dele informasjon om planlagte aksjoner og annen etterretning med sine franske kollegaer.

Les også: «Den enøyde» knyttes til nok et hotellangrep

In Amenas

Den algeriske ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar ble en av verdens mest ettersøkte menn i januar 2013, etter angrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie.

Da ble om lag 700 arbeidere tatt som gisler av en væpnet gruppe ledet av Belmokhtar. Dagen etter innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake kontrollen over anlegget. Da operasjonen var over, var 40 ansatte fra ti land drept. Av disse var fem norske Statoil-ansatte.

I tillegg skal nærmere 30 gisseltakere ha blitt drept. Belmokhtar hevdet at angrepet var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

I januar i år tok Belmokhtars væpnede gruppe på seg ansvaret for et angrep på et hotell i Burkina Faso. 29 personer ble drept i angrepet, deriblant flere utlendinger.

Personvernpolicy