Gigantisk svensk julebukk gikk opp i flammer

Se video:

Tradisjonen tro innviet innbyggerne i den svenske byen Gävle en gigantisk halmbukk søndag. Men bare timer etter innvielsen satte syndebukker den i brann – slik som flere ganger tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets feiring var spesiell: Det var 50-årsjubileum for den berømte bukken. Men det storslåtte jubileumsshowet var knapt over før hovedattraksjonen brant ned.

– Jeg fikk nettopp vite at det har stått en person ved en nærliggende restaurant som tydeligvis har kastet en brannbombe på bukken. Det er en politisak nå ettersom det er et lovbrudd som er begått, sier Maria Wallberg, talsperson for Gävlebukken.

– Kjempekjipt

Slik så bukken ut før den ble satt i brann. Foto: Pernilla Wahlman / TT / NTB scanpix.
Slik så bukken ut før den ble satt i brann. Foto: Pernilla Wahlman / TT / NTB scanpix.

Brannen føyer seg inn en dyster tradisjon. Av de 49 gangene bukken er blitt satt opp tidligere, har den bare klart seg helskinnet gjennom julehøytiden 15 ganger.

– Det kommer til å være en stor, stor sorg for Gävle-innbyggerne, for Gävlebukken og for alle fans i hele verden. Det føles kjempekjipt. Jeg har knapt hatt tid til å fordøye det, sier Wallberg.

Overvåkingssystem

I år hadde arrangørene jobbet hardt med sikkerheten og hadde utrustet bukken med såkalt intelligent kameraovervåking. Kamerasystemet skulle på egenhånd kunne oppdage trusler mot bukken og slå alarm. Gjerningspersonen klarte imidlertid å lure det «smarte» systemet, ifølge arrangørene.

– Kameraene oppdager kun bevegelser innenfor alarmsonen, innenfor gjerdet. Her har det stått en person utenfor og kastet en brannbombe, sier Wallberg.

Vitner forteller imidlertid til Expressen og Aftonbladet at det ikke var snakk om en brannbombe, men at gjerningspersonen helte antennelig væske på bukken og tente på.

I fjor klarte bukken seg uvanlig lenge, men ble til slutt slukt av flammene etter at en beruset mann satte den i fyr like over julehelgen.

Les også: Slik feires julen i andre land

Personvernpolicy