Den greske statsministeren i sjokk etter at to døde i en brann i en flyktningleir

Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den greske statsministeren sier han er i sjokk etter at en kvinne og en gutt omkom i en brann i en flyktningleir på øya Lesvos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 66 år gammel kvinne og seks år gammel gutt omkom i Moria-leiren torsdag kveld. To andre migranter, en av dem et barn, er innlagt på sykehus med store brannskader.

I de første meldingene som kom fra nyhetsbyråene, het det at de to døde som følge av en gasseksplosjon, og at flyktningene i frustrasjon selv satte fyr på leiren.

Rett før klokken 14 fredag melder AP at lokalt politi mener brannen ble startet av en gasseksplosjonen på et kjøkken.

Brannen har ført til store skader.

Tragisk

– Den greske regjeringen jobber på spreng for å håndtere den vanskelige humanitære situasjonen, og vi vil styrke sikkerheten ytterligere og iverksette flere tiltak for å sikre bedre livskvalitet i leirene, het det i en uttalelse fra statsminister Alexis Tsipras.

Han sier også at han, som resten av den greske befolkningen, er i sjokk over nattens tragiske hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

International Rescue Committee (IRC) sier de lenge har advart myndighetene om farene i leirene.

– Det er hjerteknusende å se slike ting skje i EU. Europa svikter i sin rolle som leder når vi nekter å bedre livet for noen av verdens mest trengende, sier Panos Navrozidis i IRC i Hellas.

Sammenstøt

Det skal også ha oppstått sammenstøt mellom migranter og politiet, under evakuering av leiren og seks flyktninger ble lettere skadd. En tjenestemann sier til Reuters at sammenstøtet var kortvarig.

Noen flyktninger har forlatt leiren etter nattens hendelser, mens andre har returnert til leiren som har kapasitet til 3.500 mennesker, men som huser over 5.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiren brukes for migranter som skal deporteres, og deler av den ble skadd i en annen brann 19. september, etter sammenstøt mellom migranter og politi.

Spent situasjon

Situasjonen har den siste tiden vært svært spent på greske øyer som Lesvos, der politikere fra ytre høyre har begynt å arrangere protester mot de mange flyktningene og migrantene. Lokale observatører mener situasjonen på de overfylte øyene er «farlig og kan komme ut av kontroll når som helst». Flere branner har brutt ut i leirene.

I alt befinner det seg 16.194 flyktninger og migranter på de greske øyene øst i Egeerhavet. Av disse er over 6.000 på Lesvos.

Les også:

Australia vil utestenge båtflyktninger på livstid

Amnesty: Ti land huser halvparten av verdens flyktninger

Tyrkia refser EU for lite hjelp med syriske flyktninger