Høns avlives for å hindre fugleinfluensautbrudd i Sverige

Et fugleinfluensautbrudd har rammet en hønsegård i Sverige. Over 37.000 dyr må avlives i første omgang, og antallet kan stige.
Et fugleinfluensautbrudd har rammet en hønsegård i Sverige. Over 37.000 dyr må avlives i første omgang, og antallet kan stige. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 37.000 høns skal innen kort tid avlives ved en gård i Skåne, som har blitt rammet av svært smittsom fugleinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt kan det være snakk om at flere hundre tusen dyr må avlives, men foreløpig dreier deg seg kun om ett hønsehus.

Et karanteneområde på rundt tre kilometers radius har blitt innført for å hindre ytterligere spredning. Gården består totalt av tolv hønsehus.

– Vi får se hva vi gjør med resten, sier Karin Åhl fra smittebeskyttelsen i jordbruksverket til TT.

Analyser fra Statens veterinærmedisinske institutt har påvist fugleinfluensa, og Åhl sier at de håper på å få svar på nøyaktig hvilket virus det handler om i løpet av dagen.

– Men vi kan fastslå allerede nå at det handler om et høypatogent virus, hvilket betyr at det er svært smittsomt, har farlige symptomer for de syke dyrene og har høy dødelighet, sier Åhl.

Tilfellet er det andre som er oppdaget sør i Sverige den siste tiden. Også i Danmark og Tyskland er det registrert utbrudd av fugleinfluensa.

Ifølge Mattilsynet er det imidlertid liten fare for spredning til Norge.

– Og det er ikke fare for smitte til mennesker, skriver de i en pressemelding, der folk oppfordres til å melde fra om de finner flere døde fugler innenfor et begrenset område.