Kypros' president klar for nye forhandlinger

Den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades sier han er villig til å gjenoppta forhandlingen om en gjenforening på Kypros. Petros Karadjias/Pool
Den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades sier han er villig til å gjenoppta forhandlingen om en gjenforening på Kypros. Petros Karadjias/Pool Foto: NTB scanpix

Den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades sier han er klar for å gjenoppta forhandlingene om gjenforening av øya som har vært delt i 42 år. Tidligere i uka ble et to dagers møte i Sveits avsluttet uten resultat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anastasiades sier imidlertid at videre forhandlinger med den tyrkisk-kypriotiske lederen Mustafa Akinci må handle om hvor store deler av øya hver av sidene i konflikten skal kontrollere i en kommende føderasjon Dette spørsmålet må ryddes av veien før forhandlingene kommer videre.

Uttalelsen kom i en TV-tale få timer etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon appellerte til begge parter og ba dem om ikke å ødelegge en «historisk mulighet» til å skape fred.

Forhandlingene i Mont Pelerin i Sveits ble avsluttet tirsdag på grunn av uenighet om hvor mye jord og eiendommer som skal tilbakeføres til greskkypriotene som ble fordrevet da den nordlige delen av øya ble invadert av tyrkiske styrker i 1974.

Den tyrkisk-kypriotiske lederen Mustafa Akinci beskyldte tirsdag de gresk-kypriotiske forhandlerne for å kreve urettferdige løsninger og sa at han ikke ville gi opp rettighetene til det gresk-kypriotiske folket,

FN-utsending Espen Barth Eide kalte tirsdag situasjonen en mellomstor krise, ikke et sammenbrudd, og sa at partene ønsket en refleksjonsperiode. Han regner med at partene vil snakke sammen igjen neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden