Japan truffet av meterhøy tsunami etter jordskjelv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan har opphevet tsunamivarselet for nordøstkysten fire timer etter et kraftig jordskjelv utenfor kysten. Den høyeste bølgen som traff land, var på 1,4 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rystelsene ble utløst utenfor kysten, øst for Fukushima-området og atomkraftverket som ble ødelagt av den voldsomme tsunamien som rammet Japan etter et kraftig jordskjelv i 2011.

En tsunami på 60 centimeter traff havnen i Onahama, og i bukten i Sendai var bølgene opp mot 1,4 meter to timer etter skjelvet, melder kringkasteren NHK. Det er meldt om mindre skader på folk og bygninger. Jordskjelvet kunne også kjennes i Tokyo, som ligger 240 kilometer fra episenteret.

Et tsunamivarsel for Stillehavsregionen er fortsatt gjeldende. Bølgene kan bli opptil en meter.

Lover hjelp

Innbyggere i en rekke områder langs kysten fikk beskjed om å evakuere til høyereliggende områder. «Evakuer fra kystområdene, ta dere opp i høye bygninger. Vær vennlig å evakuer med en gang», oppfordret programlederen i TV-kanalen NHK World.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelvets styrke ble først anslått til 7,3, men senere nedjustert til 6,9 av US Geological Survey. Det ble utløst om lag 10 kilometer under havbunnen like før klokken seks på morgenen lokal tid.

Statsminister Shinzo Abe er i Buenos Aires i Argentina. Derfra melder han at den japanske regjeringen skal gjøre sitt beste for å hjelpe dem som er rammet av jordskjelvet.

Atomkraftverk

Kjølesystemet i kjernekraftverket Fukushima II stoppet etter jordskjelvet, men Tokyo Electric Power Company (Tepco) opplyser at det ikke utgjør noen fare fordi temperaturen er lav nok til å holde reaktorene kalde nok i en ukes tid. Senere meldte Tepco at en reserveløsning allerede var på plass.

Tre reaktorer smeltet ned etter at Fukushima-kraftverket ble truffet av den voldsomme tsunamien i 2011. Det førte til store materielle ødeleggelser også mange andre steder langs kysten, og kjempebølgen kostet over 18.000 mennesker livet.