Riksrett spøker for Sør-Koreas president

Sør-Koreas president Park Geun-hye anklages for å ha latt seg påvirke av en nær venninne som på sin side anklages for å ha utnyttet sine personlige bånd til presidenten til å berike seg selv. Foto: Ed Jones / Reuters / NTB scanpix
Sør-Koreas president Park Geun-hye anklages for å ha latt seg påvirke av en nær venninne som på sin side anklages for å ha utnyttet sine personlige bånd til presidenten til å berike seg selv. Foto: Ed Jones / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan nærme seg riksrett for Sør-Koreas president Park Geun-hye, selv om hun nyter immunitet og foreløpig ikke kan siktes for brudd på straffeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskere anklaget i helgen president Park Geun-hye for å ha vært innblandet i kriminell virksomhet sammen med en venninne som nå sitter fengslet, siktet for maktmisbruk og utpressing.

Ett av Sør-Koreas opposisjonspartier, Folkepartiet, har begynt å samle inn underskrifter til et opprop som krever at Park stilles for riksrett. Samtidig har landets største opposisjonsparti, Demokratisk parti, varslet at det ønsker en ny gjennomgang av betingelsene for at en president kan stilles for riksrett, opplyste en talsmann til nyhetsbyrået Reuters mandag.

I dag kan det kun reises riksrettssak hvis en president anklages for forræderi eller opprør.

Saken handler om Parks samarbeid med sin tidligere rådgiver og venninne Choi Soon-sil, som nå er siktet for korrupsjon og maktmisbruk. Choi anklages for å ha brukt sitt personlige forhold til Park til å påvirke regjeringen, samt til å presse selskaper til å gi store pengebeløp til en stiftelse, som hun selv skal ha beriket seg på.

Anklagene mot Park dreier seg om at hun hjalp Choi med å presse penger fra firmaene, og at hun ba medarbeidere lekke hemmeligstemplede dokumenter til Choi.