Sør-Koreas president beskyldes for kriminalitet

Sør-Koreas hardt pressede president Park Geun-hye. Foto: Reuters / Yonhap/ NTB scanpix
Sør-Koreas hardt pressede president Park Geun-hye. Foto: Reuters / Yonhap/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten i Sør-Korea mener president Park Geun-hye har vært involvert i kriminell virksomhet sammen med sin venninne Choi Soon-sil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Choi og én av presidentens tidligere rådgivere ble søndag tiltalt for utpressing og maktmisbruk. En annen rådgiver ble tiltalt for å ha lekket hemmelige dokumenter.

Samtidig gjorde påtalemyndigheten det klart at de mener presidenten selv har vært involvert i kriminell virksomhet.

– Presidenten var i hemmelighet involvert i en betydelig del av de kriminelle aktivitetene til de tiltalte, sa statsadvokat Lee Young-ryeol på en pressekonferanse.

Kan ikke tiltales

Siden Park har immunitet, kan hun ikke tiltales. Etterforskerne ønsker likevel å avhøre henne, noe hun så langt har nektet.

Choi Soon-sil skal ha hatt stor politisk innflytelse på Park, samt presset ulike selskaper til å donere store pengebeløp til en veldedig stiftelse som Choi driver.

Påtalemyndigheten skal også granske om Choi har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter som kan ha gitt henne direkte innflytelse i regjeringsspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store demonstrasjoner

Lørdag var det for fjerde helg på rad store demonstrasjoner mot presidenten i hovedstaden Seoul. Flere titusen mennesker deltok i protesten og krevde at Park må gå av.

Park holdt tidligere denne måneden en tale der hun påtok seg ansvar for skandalen knyttet til sitt vennskap med Choi. Hun avviste imidlertid anklager om at hun og Choi skulle ha tilknytning til en sekt.