Meny

– Alle sykehus i Øst-Aleppo ute av drift

En såret gutt på et feltsykehus i den opprørskontrollerte delen av Aleppo fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle sykehusene i opprørskontrollerte Øst-Aleppo er ute av drift etter flere dager med luftangrep, opplyser helsedirektoratet i regionen.

– Disse ødeleggelsene av livsviktig infrastruktur lar den beleirede befolkningen, deriblant barn og eldre, stå igjen uten livreddende helsetjenester, skriver Aleppos helsedirektorat i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Representanten for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria, Elizabeth Hoff, sier en FN-ledet gruppe av nødhjelpsorganisasjoner i Tyrkia bekrefter at alle sykehusene i Øst-Aleppo er ute av drift.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder på sin side at enkelte sykehus i Øst-Aleppo fortsatt er i drift, men at mange innbyggere ikke tør oppsøke dem i frykt for angrep.

– 27 mennesker drept

De kraftige luftangrepene mot Aleppo fortsatte lørdag. Minst 27 mennesker ble drept i fly- og artilleriangrep utført av det syriske regimet, ifølge SOHR. Andre lokale kilder hevder dødstallet er høyere.

Skoler i Øst-Aleppo har opplyst at de holder stengt i helgen av hensyn til elevene og lærernes sikkerhet. Mange av skolene har flyttet til kjellere for å være mindre utsatt for angrep.

Ett av de siste fungerende sykehusene i den opprørskontrollerte delen av byen ble rammet av artilleriangrep fredag. To pasienter skal ha blitt drept, mens flere ansatte ble såret.

Evakuerte spedbarn

Også Øst-Aleppos siste barnesykehus skal ha blitt truffet flere angrep i løpet av den siste uken. Nyhetsbyrået AP har snakket med en lege ved sykehuset, som opplyste at personalet måtte flytte 14 spedbarn i kuvøser fra sykehuset til en annen klinikk i nærheten, mens bombeangrepene fortsatte.

– Da vi kjørte ut med ambulansen, ble det skutt fra kampfly og med artilleri. Men takk gud, vi ble ikke truffet, sa legen, som bare oppga fornavnet sitt, Hatem, av frykt for represalier mot familien.

Syria-eksperten Fabrice Balance fra Washington Institute for Near East Policy mener opptrappingen av angrepene har sammenheng med det kommende regjeringsskiftet i USA. Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte Russland og Iran håper å ta kontroll over størst mulig områder før Donald Trump overtar som president, mener Balance.

– Russland, Damaskus og Teheran vil gjenerobre Øst-Aleppo raskt. USA er paralysert, hevder han.

«Avskyelige» angrep

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice fordømmer bombingen av sykehus i opprørerkontrollerte deler av Aleppo. Hun kaller angrepene «avskyelige».

Rice advarer også president Bashar al-Assads regime og deres russiske støttespillere om at de er ansvarlige for de langsiktige konsekvensene av det som nå skjer.

– USA fordømmer på de sterkeste disse forferdelige angrepene mot helsevesen og humanitære hjelpearbeidere. Disse avskyelige handlingene kan ikke forsvares, sier Rice i en uttalelse.

Også FN gikk hardt ut mot angrepene lørdag.

– FN er svært bedrøvet og sjokkert av den nye opptrappingen i kampene i flere deler av Syria og ber alle parter om å stanse tilfeldige angrep mot sivile og sivil infrastruktur, sier FNs humanitære utsending til Syria Ali al-Zaatari og den regionale humanitære koordinatoren Kevin Kennedy.

Lørdag meldte lokale myndigheter at alle sykehus i opprørskontrollerte Øst-Aleppo er ute av drift etter flere dager med luftangrep.

Les også:

Russland starter ny offensiv i Syria

FN-komité fordømmer angrep mot sivile i Syria

Tyrkiske krigsfly angriper IS-stillinger i Aleppo

Populært