Meny

Kamper tross våpenhvile i Jemen

Fredag var det harde kamper i byen Taiz i Jemen. Nå ber den saudiledede koalisjonen om at nødhjelp må slippes inn i byen. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den saudiledede koalisjonen som deltar i krigen i Jemen, har erklært våpenhvile. I byen Taiz fortsatte imidlertid kampene.

Aktivister i Taiz opplyser at opprørernes artilleriangrep fortsatte til tross for våpenhvilen, og en militær talsmann tilknyttet opprørerne uttalte at det ikke var noen pause i kampene.

– Vi støtter en våpenstillstand, men i realiteten deltar alle aktører fortsatt i kampene, opplyser oberst Sharaf Loqman.

De jemenittiske regjeringsstyrkene, som støttes av koalisjonen ledet av Saudi-Arabia, har den siste tiden gjort framskritt i Taiz, som har vært beleiret av opprørsstyrker det siste året.

Les også: Samtaler om fredsplan i Jemen

Mislyktes

Tidligere i uka opplyste USAs utenriksminister John Kerry at partene hadde inngått en våpenhvile som skulle starte torsdag. Han sa også at partene var enige om å forsøke å danne ny samlingsregjering.

Til tross for det fortsatte kampene, og i Taiz ble det fredag meldt om at omkring 40 var drept i harde kamphandlinger.

Styrker som støtter den jemenittiske regjeringen, opplyste at 24 opprørere og 14 medlemmer av de regjeringsvennlige styrkene var drept siden torsdag. Minst to sivile skal også ha blitt drept da opprørere skjøt Katjusja-raketter inn i et boligområde.

Opprørerne meldte på sin side om at flere titall var drept i artilleriangrep mot et lokalt marked.

Les også: FNs nødhjelpssjef: – Jemen på randen av kollaps

– Kan utvides

Lørdag ble det imidlertid gjort et nytt forsøk på å stanse kampene. Koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, erklærte at de innstiller sine operasjoner i 48 timer. Våpenhvilen trådte i kraft klokken 12 lokal tid.

Den saudiledede koalisjonen støtter den jemenittiske regjeringen i kampen mot houthi-opprørerne som blant annet har tatt kontroll over hovedstaden Sana. Nå opplyser koalisjonen at våpenhvilen kan utvides dersom houthi-opprørerne og deres allierte overholder den og tillater nødhjelp til beleirede byer som Taez.

Ifølge erklæringen er våpenhvilen et resultat av en anmodning fra Jemens president Abedrabbo Mansour Hadi, som nå holder til i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Fly- og marineblokaden av Jemen vil bli opprettholdt, og overvåkingsfly vil fortsette å fly over Jemen, heter det.

Les også: Titalls fryktes drept i luftangrep på fengsler i Jemen

Populært