Klimamøte avsluttet i skyggen av Trump

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix
Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En plan for arbeidet med gjennomføringen av Parisavtalen ble til slutt vedtatt på klimamøtet i Marokko. Men det er høyst usikkert om alt vil gå som planlagt når Donald Trump overtar makten i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det ikke var veldig vanskelige spørsmål som skulle diskuteres i denne runden av klimaforhandlingene, ble deltakerne sittende mange timer på overtid.

Tautrekking om detaljer i sluttdokumentet preget innspurten, før samtalene til slutt kom i havn natt til lørdag.

– Jeg er fornøyd med møtet. Til tross for usikkerheten som har oppstått rundt USAs forhold til Parisavtalen, har resten av verden sendt en veldig tydelig beskjed om at de står ved avtalen, sa klimaminister Vidar Helgesen (H) på telefon til NTB.

Tidsfrist

Klimatoppmøtet i Marokko:

* FNs første store klimaforhandlingsmøte etter klimatoppmøtet i Paris i fjor.

* Ble holdt i Marrakech i Marokko fra 7. til 18. november.

* Frankrikes president François Hollande, en rekke afrikanske statsledere og USAs utenriksminister John Kerry var til stede under den siste delen av møtet.

* Formelt sett det 22. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon. Omtales som COP 22.

* Landene ble enige om at regelverket for gjennomføringen av Parisavtalen skal være ferdig i 2018.

* Møtet ble preget av Donald Trumps seier i presidentvalget i USA. Trump har tidligere varslet at han vil «kansellere» Parisavtalen og oppheve amerikanske klimatiltak.

(Kilder: NTB, UNFCCC)

Ett av de viktigste punktene landene ble enige om, er at det viktige regelverket for gjennomføringen av Parisavtalen skal være ferdig i 2018.

Samtalene om flere av de andre forhandlingstemaene var preget av tekniske detaljer, og mange av de vanskeligste spørsmålene skal diskuteres videre på senere møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bidro til at selve forhandlingene i stor grad ble overskygget av andre hendelser på møtet. Og møtet ble sterkt preget av presidentvalget i USA, et par dager etter at samtalene i den marokkanske byen Marrakech begynte.

Grunnen er at Donald Trump i valgkampen lovet å «kansellere» Parisavtalen, oppheve amerikanske klimatiltak og stanse alle støtte til FNs arbeid for å bekjempe global oppvarming. Han har tidligere kalt klimaforskningen «svindel».

Les også: Amerikanske klimaforhandlere usikre på hva Trump vil gjøre

Bønn om hjelp

I løpet av møtet kom deltakerne med en rekke mer eller mindre direkte oppfordringer til Trump om ikke å svikte kampen mot klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA, verdens sterkeste økonomi, må respektere forpliktelsene sine, krevde Frankrikes president François Hollande.

Øystaten Fiji, som skal lede FNs neste store klimamøte i 2017, minnet om hvordan resten av verden så på amerikanerne som redningsmenn under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sier til det amerikanske folk: Dere kom og reddet oss da. Det er på tide at dere hjelper til med å redde oss nå, sa landets statsminister Frank Bainimarama.

Dagen før forhandlingene skulle avsluttes, ble alle de nesten 200 landene på møtet enige om en felles erklæring. Her ble det slått fast at den internasjonale innsatsen for å bekjempe klimaendringene er irreversibel – noe som også ble tolket som en beskjed til Trump.

Les også: Stor klimauro på Stortinget etter Trumps seier

– Preget diskusjonen

Kina, EU, Brasil og flere andre store utslippsland lovet at de uansett vil overholde sine utslippsmål, noe som dempet frykten for at det internasjonale klimasamarbeidet vil rakne fullstendig hvis Trump trekker USA fra Parisavtalen.

Men Indias uttalelser har vært mer tvetydige, og mange analytikere er overbevist om at effekten av Trumps motstand mot klimatiltak vil bli svært alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av de viktige forhandlingstemaene i Marrakech var økonomisk støtte til klimatiltak i fattige land. Forhandlerne jobbet videre med planer om økt støtte, selv om de ikke ante om USA vil fortsette å bidra med noe som helst etter regjeringsskiftet.

– Det er klart at dette preget diskusjonen, sier Helgesen, som representerte Norge på klimamøtet.

Skulle USA stanse sin støtte til klimatiltak, tror han u-landene vil kreve at andre rike land øker sine bidrag.

Les også:

Utslipp av superkraftige klimagasser skal kuttes

Arbeiderpartiet skuffet over et «ikke-eksisterende grønt skifte»

SV: – Dette er masseslakt av en kritisk truet dyreart