Meny

Amerikanske klimaforhandlere usikre på hva Trump vil gjøre

Donald Trump har lovet å «kansellere» Parisavtalen og oppheve amerikanske klimatiltak. Tidligere har han kalt klimaforskningen «svindel» som er diktet opp av Kina for å ramme USAs økonomi. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs egne klimaforhandlere er usikre på hva slags klimapolitikk Donald Trump vil føre, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Han møtte tirsdag USAs forhandlingsleder Jonathan Pershing på FNs klimamøte i Marrakech i Marokko.

– Amerikanerne ønsker ikke å spekulere på hva som vil skje når Trump overtar som president, sier Helgesen på telefon til NTB.

I likhet med de fleste andre vet USAs forhandlere lite om hva Trump i praksis kommer til å gjøre. I valgkampen lovet han å «kansellere» Parisavtalen, og det spekuleres på om han vil trekke USA helt ut av de internasjonale klimaforhandlingene.

Trump har også sagt han vil oppheve amerikanske klimatiltak, stanse all støtte til FNs arbeid for å bekjempe klimaendringene, og satse på kull for å skape arbeidsplasser. Hvilke av disse løftene som vil bli oppfylt, er det likevel foreløpig vanskelig å vite sikkert.

Les også: Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

– Innsatsen fortsetter

I Marokko er amerikanerne i stedet konsentrert om å oppnå et best mulig resultat i forhandlingene som pågår nå, ifølge Helgesen. Et viktig tema i samtalene er regelverket for gjennomføringen av Parisavtalen.

Trumps valgseier blir likevel hyppig diskutert i mer uformelle sammenhenger på klimamøtet. På en pressekonferanse mandag sa Pershing at han er sikker på at kampen mot klimaendringene vil fortsette, ifølge nettstedet Climate Home.

– Jeg er overbevist om at vi kan og vil opprettholde en varig internasjonal innsats for å takle klimaendringene, sa USAs forhandlingsleder.

Han minnet om at statsledere kommer og går. Siden Parisavtalen allerede har trådt i kraft, mener Pershing det er for sent å hindre at den gjennomføres.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (t.v.) i samtale med Canadas miljøminister Catherine McKenna og USAs forhandlingsleder Jonathan Pershing på klimamøtet i Marrakech i Marokko. Foto: Jon Berg / Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix

Kinesisk løfte

En viktig forutsetning for at Parisavtalen ble vedtatt, er et unikt klimapolitisk samarbeid mellom USA og Kina de siste årene.

Det vil neppe fortsette med Trump som president. Kineserne har likevel forsikret at deres arbeid for å bekjempe klimaendringene vil fortsette, uavhengig av hva som skjer i USA. EU, Brasil, Mexico, Canada og flere andre land har sagt det samme, ifølge Pershing.

Tysklands miljøminister Barbara Hendricks mener EU har et særlig ansvar etter Trumps valgseier, ifølge nyhetsbyrået DPA. Hendricks tror europeerne delvis kan overta pådriverrollen som USA har hatt i klimaforhandlingene de siste årene.

– Europa er nødt til å samarbeide tett med Kina, sier hun.

Les også: Obama: Trump stiller opp for NATO

– Trump vil forstå

Frankrikes president François Hollande insisterer på at USA må bidra i kampen mot klimaendringene også etter at Trump blir president.

På klimamøtet sa Hollande tirsdag at han «krever» fortsatt amerikansk deltakelse i innsatsen mot klimaendringene. Han mener det vil være i USAs egen interesse å overholde sine forpliktelser i Parisavtalen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er på sin side overbevist om at Trump etter hvert vil forstå alvoret i trusselen som klimaendringene utgjør.

– Jeg er sikker på at han vil forstå dette. Han vil lytte, og revurdere uttalelsene han kom med i valgkampen, sa Ban før åpningen av høynivådelen av klimamøtet i tirsdag.

Også USAs utenriksminister John Kerry og en rekke afrikanske statsledere skal denne uken delta på møtet i Marrakech.

Les også:

Frykter norske interesser svekkes hvis pengestrømmen til Clinton fortsetter

Dobbelt så glad i Trump som nordmenn flest

SV: Valget av Trump endrer vårt forhold til USA

Populært