Avhørene av Assange er over

Den svenske statsadvokaten Ingrid Isgren har i to dager deltatt i avhør av Julian Assange i Ecuadors ambassade i London, der WikiLeaks-grunnleggeren har holdt til siden 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den svenske statsadvokaten Ingrid Isgren har i to dager deltatt i avhør av Julian Assange i Ecuadors ambassade i London, der WikiLeaks-grunnleggeren har holdt til siden 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avhørene av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange er over, men svensk påtalemyndighet vil inntil videre ikke si noe om hva som kom fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken mot Julian Assange:

• Den australske WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner og voldtekt mot en av dem i 2010.

• 7. desember 2010: Pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre

• 16. desember 2010: Løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

• 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA.

• 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

• 14. juni 2012: Britisk høyesterett avviser å behandle anken på nytt.

• 19. juni 2012: Assange søker tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.

• 16. august 2012: Ecuador innvilger Assange asyl. Storbritannias utenriksminister William Hague avviser å gi Assange fritt leide ut av landet.

• 13. august 2015: Deler av siktelsene for seksuelle overgrep henlegges av svensk påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

• 5. februar 2016: Et FN-panel fastslår at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ber britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake.

• 11. august 2016: Ecuador vil la Assange bli avhørt i den ecuadorianske ambassaden i London.

• 16. september: Svensk lagmannsrett opprettholder arrestordren mot Assange.

• 14. november: Ecuadoriansk påtalemyndighet begynner å avhøre Assange med svensk påtalemyndighet til stede. Avhøret skal etter planen foregå over tre dager.

Assange er anklaget for seksuelle overgrep under et besøk i Sverige i 2010, men har nektet å etterkomme svenske myndigheters krav om å returnere til landet for å la seg avhøre der.

Flere av forholdene han var siktet for, er nå foreldet, men det siste gjenværende forholdet, mistanke om voldtekt, foreldes først i august 2020.

45-åringen frykter at Sverige vil utlevere ham til USA, der han risikerer straffeforfølgelse for offentliggjøring av hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Les mer: Julian Assange avhøres i London

Søkte tilflukt

I 2012 søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade i London, der han har oppholdt seg siden.

WikiLeaks-grunnleggeren har hele tiden sagt seg villig til å avgi forklaring til svensk påtalemyndighet, under forutsetning av at han fikk forklare seg i London. I mars i fjor gikk svensk påtalemyndighet med på dette, men først mandag troppet statsadvokat Ingrid Isgren opp i ambassadebygningen i Knightsbridge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isgren fikk ikke selv foreta avhøret, men fikk være til stede da en ecuadoriansk statsadvokat stilte spørsmålene. Ecuadors ambassadør i Storbritannia, Carlos Ortiz, samt en ecuadoriansk advokat som representerer Assange, var også til stede.

Les også: Assange avhørt på Ecuadors ambassade i London

To dager

Opprinnelig var det satt av tre dager til avhøret, men tirsdag ettermiddag opplyste Isgren at det var over. Hva som kom fram, ville hun ikke si noe om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter denne rapporten vil påtalemakten ta stilling til om etterforskningen skal fortsette, heter det i en kunngjøring fra hennes kontor.

Det er ikke kjent om det ble tatt DNA-prøve av Assange under det to dager lange avhøret, noe han ifølge sin svenske advokat Per E. Samuelsson hadde gått med på.

Mange spørsmål

Ifølge Samuelsson samtykket Assange til dette alt for halvannet år siden, selv om han fant det unødvendig ettersom britisk politi tok DNA-prøve av ham alt i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samuelsson fikk ikke være til stede under avhøret i ambassaden, men opplyser at det ble stilt i alt 57 spørsmål til Assange.

– Svenske domstoler har benyttet dette avhøret som argument for ikke å oppheve kjennelsen om varetektsfengsling. Nå er dette hindret ryddet av veien. Nå kommer vi på nytt til å forsøke, for den utsatte posisjonen han befinner seg i, må opphøre, sier Samuelsson

Les også: WikiLeaks: Ecuador har kuttet Assanges nettforbindelse