Meny

Omfattende politiaksjon mot islamister i Tyskland

Hundrevis av politifolk er involvert i de samordnede aksjonene mot over 200 leiligheter, kontorer og religiøse lokaler som tilhører salafistgruppa Den sanne religion (DWR) og dens tilhengere. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politi iverksatte tidlig tirsdag morgen en omfattende operasjon mot IS-sympatisører i ti av landets delstater.

Hundrevis av politifolk er involvert i de samordnede aksjonene mot over 200 leiligheter, kontorer og religiøse lokaler som tilhører salafistgruppa Den sanne religion (DWR) og dens tilhengere.

Den sanne religion ble nylig forbudt i henhold til tyske lover om at det er forbudt å motarbeide grunnloven. Loven brukes oftest mot nynazistiske grupper.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag sa innenriksminister Thomas de Maizière at forbudet er et klart signal i kampen mot voldelige islamister.

– Tyskland er et demokrati som vet å forsvare seg, og det er ingen plass i vårt samfunn for radikale, voldelige islamister, sa de Maizière.

Les også:   Solberg avslører Norges langtidsplan mot IS

Før daggry

Razziaene ble innledet klokka 6.30 tirsdag morgen i Berlin og en rekke vestlige delstater, som Hessen, Hamburg, Bayern og Nordrhein-Westfalen, melder Die Welt.

Salafistene tror på en konservativ tolkning av islam og ønsker å erstatte vestlig demokrati med sharialov.

Det skapte uro i Tyskland da de innledet et prosjekt med å dele ut 25 millioner utgaver av en spesielt streng oversettelse av koranen gratis på gater og torg. Forbudet mot DWR omfatter også utdelingen av denne versjonen av koranen.

Norsk ekspert:   – IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall

Rekruttert til IS

Ifølge de Maizière er rundt 140 muslimske ungdommer blitt radikalisert gjennom koranutdelingen, og en rekke av dem er rekruttert til såkalt hellig krig i Syria.

De Maizière sa ingenting om hvor mange av dem er kommet tilbake til Tyskland eller hvor mange av dem er drept i Syria.

En uke etter pågripelsen av flere ledende islamister, blant dem irakeren Abu Walaa, er det ikke ventet flere spektakulære arrestasjoner denne gangen.

Innenriksdepartementet understreker at det ikke er forbudt å arbeide for utbredelse av islam eller utdeling av koranen. Forbudet gjelder misbruk av religionen for ekstremistiske formål og støtte til terrorvirksomhet.

Les også:

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS

Ubaydullah Hussain: – Jeg har støttet IS på generelt grunnlag

Populært