Meny

Trump vurderer å utnevne homofil og kvinne

Donald Trump vurderer å utnevne en homofil mann og en kvinne til sentrale posisjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende president Donald Trump vurderer å plassere en åpent homofil mann og en kvinne i viktige posisjoner, ifølge Associated Press.

Trump vurderer å utpeke Richard Grenell som USAs ambassadør til FN. Hvis så skjer, og hvis Senatet godkjenner utnevnelsen, blir Grenell den første åpent homofile personen som blir plassert i en så sentral og viktig utenrikspolitisk post. Grenell har tidligere vært USAs FN-talsmann under president George W. Bush.

Trump vurderer også å utpeke en kvinne til leder for Republikanernes nasjonalkomité. Dette vervet har til nå blitt innehatt av Reince Priebus, som Trump har utnevnt til stabssjef i Det hvite hus. Det skal være komiteens styremedlem Ronna Romney McDaniel fra Michigan Trump har i tankene, ifølge Associated Press. Hun har vært svigerinne til Trumps rival og presidentkandidat Mitt Romney.

De to påtenkte utnevnelsene som Trump nå vurderer, er overfor AP bekreftet av folk med direkte kjennskap til hans planer. De understreker at Trump ikke har besluttet noe ennå.

Men hvis de to skulle bli utpekt av Trump, kan det demme opp for kritikk om bånd til hvite nasjonalister, og tilbringe mangfold til hans nye administrasjon.

Les også: Frykter norske interesser svekkes hvis pengestrømmen til Clinton fortsetter

Aktivister kritiserer Trumps valg av rådgiver

Bannon er redaktør for nettstedet Breitbart, ansett som en nav i det alternative høyremiljøet i USA.

– Dette er en trist dag, heter det i en uttalelse fra den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League.

– Breitbart er det fremste nettstedet for den alternative høyresiden, en løst sammensatt gruppe av hvite nasjonalister, skammelige antisemitter og rasister, sier ADL-leder Jonathan Greenblatt.

Les også: Dobbelt så glad i Trump som nordmenn flest

– Bannon må gå

Southern Poverty Law Centre, en ideell organisasjon bestående av advokater som overvåker ekstremistgrupper, ber Trump gjøre om på utnevnelsen.

– Stephen Bannon var hovedkraften som gjorde at Breitbart ble en etnisk hvit nasjonalistisk propagandamølle. Trump bør oppheve utnevnelsen. I seierstalen sa Trump at han vil være en president for alle amerikanere. Bannon må gå, heter det i en uttalelse fra SPLC.

Les også: – Trump og Putin snakket sammen på telefon

– Utfyller hverandre

Trump har også utpekt Reince Priebus, leder for Republikanernes nasjonalkomité, til stabssjef i Det hvite hus. I motsetning til utnevnelsen av Bannon, gir ADL ros til valget av Priebus. Priebus-utnevnelsen blir også godt ansett blant republikanere flest.

Priebus selv sier Bannon er en hardtarbeidende mann som bidro til Trumps seier i valget. Bannon har ikke vist noen av de rasistiske eller mannssjåvinistiske sidene som han har blitt tillagt, mener Priebus.

Trumps kampanjesjef Kellyanne Conway sier utnevnelsene av Priebus og Bannon utfyller hverandre.

– Begge er innehavere av det aller viktigste: Sjefens øre, sier hun.

Hun forsvarer Bannon og viser til at han er en tidligere offiser i marinen og at han er utdannet ved Harvard med erfaring fra finansmiljøet.

Les også: Trump: Vil utpeke abortmotstander og våpenforkjemper til høyesterett

Flere kritikere

Demokratenes mindretallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller Bannon «en hvit nasjonalist».

– Utnevnelsen er et varselsignal om at påtroppende president Trump fortsatt står fast ved den avskyelige og splittende visjonen som har vært kjennetegn på hans valgkamp, sier hun.

– Utnevnelsen sender et foruroligende signal om at antiislamske konspirasjonsteorier og hvit nasjonalistisk ideologi er ønsket velkommen i Det hvite hus, sier Nihad Awad, leder for den muslimske interesseorganisasjonen Council on American-Islamic Relations.

– Det rasistiske, fascistiske ekstreme høyre blir representert bare noen fotskritt unna Det ovale kontor, sier den politiske rådgiveren John Weaver, som sto bak valgkampanjene til senator John McCain i 2000 og 2008, og guvernør John Kasich i år.

Les også:

IS-leder: – Trump er en komplett galning

Trump: Vil utpeke abortmotstander og våpenforkjemper til høyesterett

Reince Priebus blir Trumps stabssjef

Populært